DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Szó szerinti harcok az F1-ben

Bár dübörög az adrenalin, más sportokhoz képest a Formula-1-ben egészen ritkán kerül sor tettlegességre pilóták között: mégis találni néhány esetet, amikor elszakad a cérna, és a versenyzők egymásnak esnek. Négy „test a test elleni küzdelmet” mutatunk.

 Piquet vs. Salazar

A legemlékezetesebb bunyó az 1982-es Német Nagydíjon történt, egészen hasonló kiváltó okkal, mint a Verstappen-Ocon incidens: a versenyt vezető világbajnokot, Nelson Piquet-t egy lekörözött, Eliseo Salazar ütötte ki. A különbség, hogy mindketten kiestek a versenyből, Piquet pedig a chileihez sietett, és rögtön sisakra ment – néhány ütés után egy célt tévesztett rúgást is elindított.

Serra vs. Boesel

Ugyanebben az évben történt egy másik ökölharc is két kevésbé ismert brazil pilóta, Chico Serra (Fittipaldi) és Raul Boesel (March) között. Az időmérő után Serra feltartás miatti dühében sietett Boeselhez a bokszutcában, miután pedig gesztikulálva az arcába mászott, tenyerével taszított egyet a sisakon. Boesel rúgással válaszolt, aztán a két kakas egymásnak esett: néhány ütés és rúgás után cselgáncsra emlékeztető fogásokra váltottak.

Senna vs. Irvine

A háromszoros világbajnok emlékezetes ütéséhez vezető incidens egészen jelentéktelen a győzelmet elveszítő Piquet hockenheimi vagy Verstappen interlagosi esetéhez képest: a brazil megnyerte az 1993-as Japán Nagydíjat, az újonc Eddie Irvine, aki a verseny során kétszer is lekörözöttként előzte meg őt, azonban annyira felbosszantotta, hogy a díjátadó és sajtótájékoztató után kíséretével a Jordan bokszába masírozott. A két pilóta szóváltásba keveredett, amely odáig fokozódott, hogy a felpaprikázott brazil leidiótázta a hetyke északírt, aztán egy ütést mért rá. Nem tudni, pontosan mekkora erővel húzott be az újoncnak, Irvine azonban elvesztette az egyensúlyát és elesett, Sennát pedig elvonszolták, így ebben az esetben verekedés helyett csak verés történt. Senna kétversenyes felfüggesztett eltiltást kapott magatartásáért.

Sutil vs. Trulli

Egy frissebb, bár jóval szolidabb eset történt a 2009-es Brazil Nagydíjon, miután Jarno Trulli ütközött Adrian Sutillal. A toyotás mindjárt a Force India pilótájához rohant, és nagyon heves mutogatással hozta tudomására dühét. Trulli eltolta néhányszor magától Sutilt, aki többször elkapta az olasz karját, és bár úgy tűnt, mindjárt egymásnak esnek, türtőztették annyira magukat, hogy ne a vita ne fajuljon el.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: