DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Menetpróba - Volkswagen e-Golf

A négy éve piacra dobott elektromos népautó nem váltotta meg a világot. A frissített változata viszont jól megágyaz a hamarosan érkező ID.3-nak, amely minden bizonnyal aratni fog.

Az e-Golf üde színfolt az elektromos autók piacán, mert hagyományos autóformájával nagyon eltér az egyre gyarapodó „ufók” arculatától, amelyek küllemükkel is mutatják, hogy zöld járművekkel állunk szemben. Amiben viszont nem különbözik a modernebb dizájnnal rendelkező ellenfelektől, az a túl optimista gyári fogyasztási adat.

menetproba-2019-volkswagen-egolf-01



Tesztünkön kiderült, hogy a WLTP szabvány által kiadott infók a 35,8 kWh-ás akkucsomag esetében 300 kilométeres hatótávról szólnak, míg a gyakorlatban – kis ügyeskedéssel – maximum 210-230 km körüli értéket lehet elérni. A legjobbat persze a légkondicionáló használata nélkül, az Eco és az Eco+ módot használva produkálhatjuk.

menetproba-2019-volkswagen-egolf-03

Az e-Golf „tankolása” megoldható az otthoni 220-as hálózatról, de egy éjszaka éppen hogy csak elég a nem teljesen lemerült akku újratöltésére. A 22 kW teljesítményű, megszokott utcai kútoszlopon – esetleg többször is megállva – viszont az egész napos városi szaladgálás és az ügyintézés jól tud működni a VW-nel.

menetproba-2019-volkswagen-egolf-02

Az e-Golf nem hivalkodó: ha nem lenne rajta a zöld rendszám, a legtöbb ember meg nem mondaná a specifikus lökhárítóból, a hűtőmaszk egyedi csíkjából, az egy-egy emblémából vagy a speciális felnikből, hogy mivel áll szemben

Az elektromos kompaktnál – mint a legtöbb tölthető hibridnél és villanyautónál – lehet állítani a visszatöltés erősségét. A legmagasabb állásban csak vészfékezésre használjuk a fékpedált, ezen kívül minden lassítást a menetpedál segítségével, „gázelvétellel” végzünk.

Az e-Golf 9,6 másodperces százra gyorsulása átlagos. Ezért kárpótol a hatvanra ugrás ideje, amelyhez nem kell sok magyarázat, hiszen a városi használat a célterülete a kocsinak. Itt szép a teljesítménye: 4,1 másodperc a sprint eredménye. A 150 km/órára korlátozott végsebességű elektromos autó 80-90 km/órás sebességről is elég dinamikusan megindul, a villanymotor reakcióideje ezen a szinten is nulla.

menetproba-2019-volkswagen-egolf-04

A VW belseje hozza a hagyományos motorú Golfok színvonalát, kényelmét és a jó minőségű anyagait. Már alapáron jár a nagy, 10,2 colos központi kijelző, ám a német színvonalat tükröző ár is. Talán az utóbbi a legnagyobb hibája az autónak.

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4270/1798/1450 mm

Motor: villanymotor, 136 LE, 240 Nm

Gyorsulás (0–100 km/h): 9,6 s

Ár: 12 503 000 Ft

Tesztautó: Porsche Hungária

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: