DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WTCR

Tarquini lobbizott Micheliszért a Hyundainál

A Formula.hu által készített exkluzív interjúkból kiderül, Gabriele Tarquininek kiemelten fontos szerepe volt abban, hogy Michelisz Norbert a Hyundainál kötött ki a WTCR első szezonjára, hiszen kampányolt mellette a vezetőségnél – ráadásul a magyar pilóta tudta nélkül.

Korábbi csapattársak egyesítik ismét az erejüket az újonnan alakult túraautós bajnokság, a WTCR egyik előzetesen legerősebbnek tartott alakulatánál. A BRC Racing által a 2018-as szezonra nevezett két Hyundai volánjánál Michelisz Norbert és Gabriele Tarquini foglal majd helyet, akik 2015-ben egyaránt Hondával küzdöttek vállvetve, ennél is régebbre visszavezethető jó viszonyuk pedig kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a két pilóta útjai idén újra keresztezzék egymást.

A Formula.hu nemcsak a Hungaroring szezonnyitó, Michelisz részvételével zajló sajtótájékoztatóján volt jelen február 8-án, de emellett Tarquinit is telefonvégre kapta, a két csapattárs pedig érdekes részleteket osztott meg arról, milyen folyamatok vezettek a magyar versenyző januári márkaváltásához.



Michelisz elárulta, akkor kezdtek körülötte felperegni az események az előző szezon végén, amikor egy az Autosportnak adott interjúban felfedte, hogy nem rendelkezik szerződéssel a Hondával 2018-ra, s miután az erről készült cikk elterjedt a világhálón, puhatolózó jelleggel több más márka is üzenetben kérdezte meg tőle, érdekelné-e őt esetleg az ajánlatuk. A világbajnoki második helyezett végül megérzéseire hivatkozva döntött úgy, hogy a Hyundait választja a WTCC és a TCR nemzetközi szériájának egyesülésével létrejött új sorozatban, a dél-koreaiak már tavaly kipróbált autójáról ráadásul első kézből kapott híreket Tarquinitől, aki már 2017-ben is ezen a projekten dolgozott.

„Persze beszélgettünk a Hyundairól, amikor tavaly októberben [Tarquini] egy hétvége erejéig csatlakozott a Hondához a Túraautó-világbajnokságban, de győzködni nem próbált” – mondta kérdésünkre Michelisz. „A Hyundai akkor már túl volt a TCR-bemutatkozásán a kínai versenyhétvégén, ahol nagyon jónak tűnt az autó, és próbáltam is információkat kiszedni belőle azt illetően, hogy mennyire erős ez a jármű. Meggyőző volt számomra, amiket mondott, akkor viszont még semmiféle tudatosság nem állt emögött, én sem azért kérdezősködtem, mert a Hyundainál szerettem volna versenyezni, csupán egyszerű érdeklődés szintjén zajlott a dolog.”

Tarquini, aki 55 esztendősen egész biztosan a WTCR-ben is a mezőny rangidőse lesz, örömmel fogadta Michelisz érkezését.

„Szerintem remek lépés volt ez tőle a számos Hondánál eltöltött év után. Örülök, hogy vele oszthatom meg az autót és együtt versenyezhetünk, hiszem már közel tíz éve ismerem, és a Hondánál is csapattársak voltunk. Persze majd meglátjuk, hogyan alakul, de most úgy gondolom, hogy nagyon jó vásárt csinált” – nyilatkozta a Formula.hu-nak az olasz, kérdésünkre pedig nem is rejtette véka alá, hogy az ő hathatós közbenjárására kezdte Micheliszt hajszolni a csapat.

„Igen. Olyan helyzetben voltam a Hyundainál, hogy a másik versenyző kilétét illetően is kifejthettem a véleményem. A csapat összeállított egy listát, de elárulhatom, én javasoltam nekik, hogy Norbit próbálják megszerezni, hiszen nemcsak egy gyors pilóta, de már régről is jól ismerjük egymást, a csapattársak viszonya pedig mindig nagyon fontos. Ezért erőltettem, hogy őt ültessék mellém.”

Érdekes adalék, hogy Michelisz nem volt beavatva csapattársa ezen akciójába, és kellemes meglepettséggel fogadta, amikor szembesítettük őt ezzel a ténnyel.

„Én mondjuk erről nem is tudtam, de ha a háttérben segített, akkor azt nagyon köszönöm neki. Mindenesetre végig kapcsolatban álltunk egymással, és alapvetően nagyon jó a viszonyunk” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: