DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WEC

Alonso már ki is próbálta az új Toyotát

Sűrű bő egy héten van túl a kétszeres F1-es világbajnok: alig két nappal a Daytonai 24 óráson való szereplését követően már a Motorland Aragon versenypályán tesztelte a japánok LMP1-esét.

Fernando Alonso szándékai egyre komolyabbak a hosszútávú versenyzést illetően: a múlt hétvégén a Daytonai 24 órás keretein belül először próbálta ki magát ebben a műfajban – végül fékhibák miatt csupán a 38. helyen ért célba a Lando Norrisszal és Phil Hansonnal kiegészülő egység –, majd kedden bejelentették, hogy a spanyol a Toyota LMP1-es programjának részese lett. Ennek értelmében a kétszeres Formula-1-es világbajnok a McLarennel való kötelezettségei mellett az összes lehetséges WEC-fordulón rajthoz áll, amely nem üt F1-es hétvégét (az egyetlen ilyen Fuji, a japán helyszín azonban már kérvényezte az időpont módosítását), köztük természetesen a Le Mans-i 24 óráson is.

alonso-toyota-dppi-2017-teszt-1



A 36 éves versenyző pedig nem vesztegette az idejét: az F1i.com szakportál értesülései szerint Alonso már a héten beült a Toyotába – méghozzá kedden, azaz a WEC-bejelentés napján. A magát egyre több szakágban és legendás versenyen kipróbáló pilóta nem először vezethetett LMP1-es prototípust, hiszen tavaly novemberben részt vett a bahreini újoncteszten (a fotó is ekkor készült), viszont most már konkrétan azzal a géppel körözhetett, amellyel idén a futamokon is rajthoz fog állni. A helyszín a Motorland Aragon versenypálya volt, ahol a Toyota január korábbi szakaszában a shakedownt is megejtette.

A japán gyártó nem sokat árult el a tesztről, csupán annyit, hogy minden rendben ment, s Alonso az éjszakai körülmények között való vezetést is gyakorolhatta. Persze a háromnapos gyakorláson nem csak a spanyol ült autóba, hanem összesen négy versenyző – Sebastien Buemi második gyermeke, Theo születése maradt távol, helyette Anthony Davidson kapott lehetőséget, aki egyébként épp Alonso miatt került ki az állandó csapatból. A tervek szerint a Toyota további teszteket szervezni az áprilisi, Paul Ricard-i prológ előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: