DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

„Bepánikoltam” - Egy pilóta érzései a Le Mans-i dráma alatt

Egy világ dőlt össze a Toyotában, és egy világ számára lett hirtelen rajongója a japán márkának - Kazuki Nakajima elmeséli, milyen volt elveszíteni a Le Mans-i 24 órást.

Mint a sportoknál általában, az autóversenyzésben is a drámafaktort szeretjük leginkább, persze csak ha külső szemlélőként figyeljük az eseményeket. A hétvégi Le Mans-i 24 órás legvégén történtek nagybetűkkel kerülnek be a motorsport történelemkönyvébe, „a legdrámaibb módon elveszített győzelem”-címszó alatt. A Toyota különítménye első sikerére áhítozott a világ leghíresebb hosszútávú versenyén, de egy alattomos technikai probléma megfosztotta az ötös autót a sikertől.



A japán márka japán pilótáját, Kazuki Nakajimát érte volna a megtiszteltetés, hogy győztesként szelje át a célvonalat - ehelyett azonban több millió együttérzést gyűjthetett csak be. A korábban a Williamsnél versenyző F1-es pilóta legelőször arra gondolt, hogy ő állított félre valamit, amiért végzetes lassulásba kezdett a TS050 Hybrid. „Mielőtt dadogni kezdett az autó, éreztem, hogy valami nincs rendben. Hirtelen elment a hajtás” - idézte a Motorsport.com a japánt.

„A mérnököm azt mondta, hogy kerüljem el a rázóköveket, és hogy ne emeljem meg a fordulatszámot. Azt gondoltam magamban, hogy ’mit csináltam?’ Nagyon hirtelen történt. Mindent megpróbáltam, de semmi sem segített. Az utolsó körben már csak vitorlázgattam. Nem tudom mi okozta, bepánikoltam, és a csapat is annyira pánikolhatott, amennyire én. De ha 100 millióan nézték a versenyt a tévében, a Toyota legalább szerzett 100 millió rajongót” - tette hozzá Nakajima.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: