DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Kristensen: 35 közel tökéletes év

A 2014-es év egyik nagy búcsúzója Tom Kristensen a hosszútávú versenyzés világából, Mr. Le Mans, aki 9 alkalommal nyerte meg a 24 órás megbízhatósági versenyt. Az Audi, amellyel pályafutása többségét, köztük az utolsó évtizedet töltötte, rövid interjút készített vele, amelyben döntéséről, jövőjéről és a rajongók támogatásáról beszélt.

Szerdán jelentetted be profi pályafutásod végét, és úgy tűnt, nagyon nyugodt vagy. Mennyire volt könnyű meghozni ezt a lépést?

Bennem volt az érzés, ami az elmúlt hónapokban egyre erősebbé vált. Úgy éreztem, elérkezett a megfelelő időpont. Boldog vagyok, és büszke arra, amit elértem. És kiváltságosnak érzem magam, hogy kiemelkedő csapatokkal és nagyszerű csapattársakkal dolgozhattam együtt. Nyilvánvaló, hogy a mostani egy nagy lépés, de mindig is hallgattam az érzéseimre, amik most sem fognak félrevezetni. Allan McNish és Dindo Capello megerősítettek abban, hogy mennyire nehéz egy ilyen döntést meghozni. Ugyanakkor boldog vagyok, és nem kételkedem abban, hogy élvezni fogom a szabad időt.



Megbarátkoztál már vele, hogy a karriered nagyon rövid időn belül véget fog érni, mindössze egy hét múlva, a Hosszútávú Világbajnokság záróversenye után?

Természetesen nem könnyű igazán felfogni a pályafutásom végét, és nem kétlem, hiányozni fog, hogy rendszeresen ülhessek versenyautóban. De fontos volt számomra, hogy akkor hozzam meg ezt a döntést, amíg még a teljesítménygörbém előtt járok. Továbbra is részt fogok venni néhány versenyen itt és ott, mint például a Race of Champions vagy néhány historic futam. Szintén várom az új szerepköröm az Audinál, és hogy több időt tölthessek a családommal és barátaimmal. 35 közel tökéletes évet töltöttem a motorsportban, de biztos vagyok benne, hogy vannak még más nagyszerű dolgok az életben.

Mik voltak a legérzelmesebb reakciók, amiket kaptál?

Hihetetlen volt az óriási mennyiségű pozitív visszajelzés, és mindegyik üzenet nagyon együtt érző volt. A Facebook-oldalamon levő hír a visszavonulásomról több mint 45 000 lájkot és 3500 hozzászólást kapott. Nagy hálával tartozom sok embernek, közöttük a rajongóimnak. Valósággal elárasztottak az üzenetek, amelyek mélyen meghatottak: a fiam, Oswald iskolai osztályától Jacky Ickxig és a jelenlegi versenyzőkollégáimig, politikusokon és a királyi családon keresztül.

Minden évben több ezer dán sereglett Le Mans-ba, hogy lásson téged. Még egy külön dán kemping is volt a pálya mellett, amit minden évben meglátogattál. Mi lesz ezzel most?

A honfitársaim valójában óriási lelkesedést mutattak. De biztos vagyok benne, hogy a támogatásukat folytatják a következő években. Most még több időm is lesz rájuk, és az Audi összes rajongója számára. És sok másik dán versenyző is van Le Mans-ban, akik megérdemlik a dicséretet és bátorítást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: