DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

Alonso: Pole-ban is lehettem volna

Túlszárnyalta az elvárásokat Fernando Alonso Indianapolisban: az ötödik rajthelyet szerezte meg a legendás versenyre, ám körei nem voltak hibátlanok. A végül rajtelsőséget szerző Dixon szerint az edzést Bourdais nyerte volna meg.

A négy kvalifikációs körét 231,300 mérföld/órás tempóval teljesítő Fernando Alonso fejében még az is megfordult, hogy etapját feladva befejezi a kvalifikációt. A spanyol második körében ugyanis magasan felszökött a turbónyomás, ezért az elektronika leszabályozta a motort. A szabályok az előnyszerzés elkerülése végett írják elő, hogy 1,4 bar nyomás átlépése esetén az ECU-nak működésbe kell lépnie.

„A második körben, az utolsó kanyarban jelentkezett a túlnyomás problémája, és olyan volt, mintha a fékekre léptem volna. Leváltottam egy fokozatot, hogy újra gyorsuljak. Amikor átszeltem a célvonalat, azt hittem, úgy 225 mph-s kör lehetett, ezért majdnem a bokszba hajtottam, mert vége az időmérőmnek. A végső időn kellemesen meglepődtem” – mondta Alonso az Autosport lapnak. „Ma az autó még jobban szerepelt, mint tegnap, és rendkívül versenyképesek voltunk. Valószínűleg a pole-hoz nagyon közel jártunk ma.”



„Az edzés még jól telt, aztán motorproblémát fedeztünk fel” – folytatta Alonso, aki az erőforrás cseréjén esett át a kvalifikáció előtt. „Egy ponton azt sem tudtuk, hogy részt vehetünk-e az időmérőn, mert a teljes motort cserélnünk kellett. A csapat lenyűgöző volt, mind a hat autó szerelői a 29-esen dolgoztak, hogy sikerüljön. A csapatmunkának köszönhetően végül kimehettem.”

Alonso 0,864 mph-ra volt Scott Dixon pole-pozíciós tempójától, így talán a rajtelsőség a hiba nélkül sem lett volna elérhető. Az első sorba jutástól viszont csak 0,187 mph választotta el. Az ötödik hellyel a kétszeres világbajnok viszont így is túlszárnyalta az elvárásokat, hiszen eredeti célja csupán annyi volt, hogy a legjobb kilenc közé bejusson. „Talán ott lennénk Scott-tal az elejében a probléma nélkül. De ha már bekerültél a Fast Nine-ba, nem igazán számít, honnan rajtolsz.”

A vasárnapi Indy 500 pole-ját remek körével megszerző új-zélandi Dixon a sérült Sebastien Bourdais-ra emlékezett nyilatkozatában. A francia rendkívül gyorsnak bizonyult az időmérő szombati felvonásán, de harmadik gyorskörében hatalmas balesetet szenvedett el. A versenyző medenceműtéten esett át, és a szezon során már nem versenyezhet.

„Fel kell szólnom Sebastien Bourdais-ért. Reggel meglátogattam őt, és jól érzi magát. A Ford GT-programjában csapattársam, az évek során rengeteg időt töltöttünk együtt, és pokoli jó versenyző. Őszintén szólva azt hiszem, ő zsebelte volna be ma a pole-t. Tudom, hogy gyorsan fel fog épülni, és remélhetőleg hamarosan ismét autóban látjuk” – mondta Dixon. A Chip Ganassi versenyzőjét is meglepte saját gyorsasága, különösen legelső, 232,595-ös köre: „Azt hittem, a kijelző elromlott, és rossz számot mutat. Nem is számítottunk ilyen sebességre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: