DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
USA

Káoszt okoz Daytonában Brad Pitt forgatása

Egyes versenyzők – köztük Jenson Button – éjszaka nem tudtak aludni, mást nem engedtek a lakókocsijához. Az Apexként emlegetett F1-es film forgatása a tényleges versenyzők életét nehezíti meg.

Daytonai 24 órás. Az ezekben az órákban is zajló hosszútávú verseny ikonikus állomása az észak-amerikai autósportnak, bravúros névsorral: IndyCar-bajnokokkal, volt F1-es versenyzőkkel, WEC-sztárokkal pilótafronton, csapatoldalról olyan nevekkel, mint a Cadillac, Porsche Penske, Andretti vagy AF Corse.

De még egy ilyen nívós megmérettetés is összeteheti kezét az extra figyelemért, amelyet a 2023-ban több Formula-1-es versenyhétvégén forgatott, főszereplőként Brad Pitt, rendezőként Joseph Kosinki nevével fémjelzett, készülő film révén kap. A sztori egy pontján Pitt karaktere, Sonny Hayes nem az F1-ben, hanem GT-autóval versenyez, így tette székhelyét a forgatás Daytonába, ahol mind a versenyt megelőző háromnapos teszten, mind a futam hetén zajló edzéseken dolgozott a stáb.



A kamerák középpontjában a #120-as rajtszámú Porsche 911 GT3 R szerepel: a kék-zöldre festett autóval Pitték néha éjszakába nyúlóan forgatnak a pályán, de ugyanezzel a színkombinációval, ugyanezzel a rajtszámmal a Wright Motorsports versenyez is: így az élesben készült felvételek is felhasználhatók lesznek a filmben.

Így lesz hiteles Brad Pitt filmje

„Amikor a filmes csapat felvette velünk a kapcsolatot annak lehetőségéről, forgathatnak-e itt, beleborzongtunk abba, hogy pályánk, a Daytona International Speedway, a világ versenyzésének középpontja is része lesz a filmüknek” – beszélt arról a versenyt is felügyelő szövetség, az IMSA elnöke, John Doonan, a forgatás helyszíne és módszerei hitelessé teszik majd a filmet.

„Ez a tanújele, hogy a film készítői száz százalékos hitelességet akarnak. A minap hajnali kettőig forgattak a pályán. A festéstől kezdve minden autentikus, remek hír, hogy a film első szegmense itt, Daytonában, Volusia megyében és a környékén fog játszódni. Láttunk már versenyzős filmeket, mindenkinek van kedvence, de számomra az a fő, hogy egy film hiteles legyen” – dicsérte a készítőket Doonan a Racer.com-nak. A forgatás azonban bosszúságot is okozott azoknak, akik normál esetben Daytona legnagyobb sztárjai lennének…

Éjszakai forgatás, megállított versenyző

Míg az F1-es hétvégéken a produkció kimondottan igyekezett minél kisebb fennakadást okozni a nagydíjak megszokott menetében, Daytonában a jelek szerint kevésbé voltak figyelmesek. John Doonen is említette a hajnali kettőig zajló forgatást: a 24 órás két hetének szüneteiben a stáb vette birtokba a pályát, ahol egy kisebb flottával vett fel jeleneteket. Az AP beszámolója szerint a #120-as Porsche három klónját is használják a filmhez, emellett egy Mercedes és egy BMW is szerepet kapott a forgatáson, plusz a kamerás autó, amely egy 1999-es V8-as Lola.

Az autók nem csendesek, márpedig Daytonában a versenyzők zöme a pályán száll meg lakókocsiban. Az AP szerint a Formula-1-es világbajnok, a GTP csúcskategóriában Acurával szereplő Jenson Button, valamint csapattársa, az IndyCar-sztár Colton Herta is panaszkodott amiatt, hogy nem tudtak aludni. Button úgy fogalmazott, „a verseny szuper lesz, csak az alvás hiánya a gond.”

De nem ez volt az egyetlen fennakadás a hírügynökség tudósítása szerint, a stáb a paddockban is felfordulást okoz, hiszen jelentős területet vesz birtokba egy-egy jelenet során, és a biztonsági ellenőrzés is szigorúbb a szokásosnál.

Az IndyCar-futamgyőztes és ausztrál Supercars-bajnok Scott McLaughlin azt tette szóvá, hogy nem engedték a lakókocsijához, amiért nem volt nála a belépője – holott egyenesen az autótól érkezett overallban –, a NASCAR-ból ismert Bubba Wallace pedig azt nehezményezte, hogy nem maradt helye az elsődleges parkolóban, hanem távolabb kellett megállnia. Több topversenyző is ugyanígy járt, köztük a már említett Button és Herta is.

Mosodában is forgatott Brad Pitt és Javier Bardem

A végére egy kis színes hír a produkcióval kapcsolatban. Nemcsak a floridai pályán dolgozott a stáb a héten: a Yahoo hozta a hírt, hogy szerdán Pitt és Javier Bardem – aki az APX GP csapatfőnökét játssza – egy daytonai önkiszolgáló mosodában is feltűntek a stábbal. Állítólag a mosoda melletti autós étterem és egy szörfbolt is szerepet kap még a daytonai forgatás során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: