DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
USA

Gyászol az F1: Elhunyt Gil de Ferran

Mindössze 56 évesen elhunyt a kétszeres CART-bajnok és egyszeres Indy 500-győztes Gil de Ferran, aki a BAR-nál és a McLarennél is dolgozott sportigazgatóként.

Váratlanul elhunyt Gil de Ferran: az AP információi szerint a mindössze 56 éves korábbi versenyző szívrohamot kapott pénteken, amikor a fiával versenyzett a floridai The Concours Club pályáján.

De Ferran illusztris versenyzői karriert mondhatott magáénak. Bajnoki címet szerzett a brit Formula-3-ban, futamgyőzelmekig jutott a későbbi GP2-nek megfelelő Formula-3000-ben.

gil-de-ferran-indy



Az igazán nagy sikereit azonban a tengerentúlon érte el, hiszen 2000-ben és 2001-ben is bajnok lett a CART-ban, 2003-ban pedig a Penske színeiben megnyerte a legendás Indy 500-at. Később az Amerikai Le Mans Szériában is bajnoki ezüstéremig jutott.

A brazil versenyzőnek a Formula-1-hez is volt kötődése, hiszen az 1990-es években az F3000-es évei során tesztelt a Williams és az Arrows színeiben is. Később aztán sportigazgatóként tűnt fel az F1-es paddockban: 2005 és 2007 között a BAR/Honda alakulatnál, 2018-tól 2021-ig pedig a McLarennél töltött be ilyen pozíciót. A McLarenhez az idei szezon során tért vissza tanácsadóként.

gil-de-ferran

De Ferranról éppen ezért többek között az IndyCar hivatalos oldala, a Penske és a wokingi istálló is megemlékezett a közösségi médiában: „Mindenkit sokkolt és mélyen elszomorított a McLaren Racingnél a McLaren család szeretett tagjának halála. A legmélyebb részvétünket küldjük Gil de Ferran családjának, barátainak és szeretteinek” – írta az F1-es alakulat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: