DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
USA

Beperelte Alex Palout a McLaren

Bíróságra mennek Zak Brownék a szerződéséből kilépő IndyCar-bajnok miatt – fizetése előlegeit követelik vissza, Palou szolgálataira azonban már nem tartanak igényt.

Egy hete kavarta fel az állóvizet, hogy az IndyCar 2021-es bajnoka és idei éllovasa, Alex Palou visszalépett a McLarennel kötött 2024-es szerződéstől, amely IndyCar-ülésről és Formula-1-es együttműködésről szólt. A McLaren akkor csalódottságának adott hangot egy közleményben – most viszont jogi lépéseket tett a szerződést szegő pilóta irányába.

A Racer szaklap szerint a McLaren már előre kifizette Palou 2024-es bérének egy részét, a per arra irányul, hogy a csapat ezt visszakapja. A pontos összeg és egyéb részletek egyelőre nem ismertek, de a lap Zak Brown e-mailjére hivatkozva a következőket közölte:

„Jelentős első kifizetés történt a 2024-es szezonra, a dollármilliók mellett, melyeket a Formula-1-es tesztprogramunkban való fejlesztésére és tartalékosi szerepére költöttünk, jövőbeli F1-es ülés lehetőségével” – fogalmazott a vezérigazgató.



A McLaren az Egyesült Királyság igazságszolgáltatásához fordult, amit Brown erősített meg: „Jelentősen invesztáltunk Alex Palouba, és vártuk, hogy közösen versenyezzünk 2024-ben. Jogrendszerünkbe helyezzük a bizalmunkat, hogy megoldódjon ez az ügy, erre vonatkozóan pedig véleményünket megtartjuk. Csapatként a szezon utolsó versenyeire és 2024-es terveinkre fókuszálunk, melyeket bejelentünk, amint készen állunk.”

A per kizárólag a McLaren és Palou között zajlik, a spanyol csapata, a Chip Ganassi Racing nem érintett benne.

Palou szolgálataiért nem megy bíróságra a McLaren

Ami a Racer értesülése szerint biztos: Brownék csak a kártérítésért perelnek, annak érdekében nem fognak a bírósághoz fordulni, hogy érvényesítsék a szerződést és Palou az Arrow McLarennél versenyezzen 2024-ben.

Minden jel szerint még évekig alkot egy párost Palou és a Ganassi

Azaz nem fog megismétlődni az egy évvel ezelőtti botrány. Akkor Palou két csapattal egyezett meg 2023-ra: hosszabbított a Ganassival és aláírt a McLarennel. A felek peren kívül megegyeztek arról, hogy a versenyző a Ganassi kötelékében marad a szóban forgó szezonra, közben azonban a McLaren F1-es tesztpilótája és tartalékja lesz. Brown álláspontja szerint megegyezés történt Palouval arról, hogy az idei szezon végén csapatot vált – annak ellenére, hogy a Ganassi-kontraktus szeptember 1-jéig megtiltotta bármilyen szerződés aláírását –, ebből hátrált ki a versenyző.

A második IndyCar-címétől karnyújtásnyira álló Palou várhatóan több évre hosszabbítani fog a Ganassival – azaz ismét marad a csapattal, amelyet már kétszer el akart hagyni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: