DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Retro – Raikkönen: Út a kultstátuszig

Kimi Raikkönen még akkor is az F1-es mezőny legnépszerűbb versenyzője maradna, ha folyamatosan a vert mezőnyben tekerné a kormányt - de mivel tett szert ekkora hírnévre a finn?

Kimi Raikkönen 2017-ben a 15. Forma-1-es szezonját futja, és néhány héttel ezelőtt biztossá vált, hogy 2018-ban is a Ferrari kötelékében marad majd. Ennyi idő alatt számtalan bánat és öröm tarkította a Jégember pályafutását, a sorban természetesen a 2007-es világbajnoki cím jelentette a csúcspontot.

Az egykoron a mezőny leggyorsabb versenyzőjének tartott finnt tökös előzései és biztos kezű versenyzése mellett személyisége is a száguldó cirkusz kultikus figurái közé emelte az évek során: hol egy élő adásban elhangzott káromkodás, hol a nemtörődöm stílus válogatott megnyilvánulásai miatt milliók kezdtek érte rajongani a világon, népszerűsége pedig máig töretlen.

Éppen ezért, 42. születésnapján összeszedtünk tíz pillanatot Raikkönen karrierjéből, amely hozzásegítette őt a világ egyik legkedveltebb autóversenyzőjévé váláshoz:

2001-es Ausztrál Nagydíj - Alvás fél órával a rajt előtt

A finn debütáló versenyén mutatott teljesítménye már önmagában megér egy misét, hiszen ideiglenes szuperlicenccel versenyezve pontot szerzett, ám a rajt előtti pillanataira sokkal többen emlékeznek, vagy vélnek emlékezni - az eset ugyanis afféle városi legenda lett az évek során, megtörténte sem bizonyított, ám nagyszerűen megalapozta Raikkönen karrierjét. Amíg a Sauber lázasan készült a szezon első versenyére, a 21 éves versenyző állítólag a motorhome-ban szundított egyet, rápihenve az azt követő két órára - hidegvér a köbön!

2006-os Monacói Nagydíj - Motorhiba? Igyunk rá egyet!

A monte-carlói futam egy volt azon versenyek közül, ahol a McLaren győzelmi esélyekkel szállhatott harcba a Renault és a Ferrari ellen, ám a Mercedes-erőforrás ezúttal is másképp gondolta. Autójából kiszállva Raikkönen ahelyett, hogy visszatért volna a csapatához, inkább barátaihoz csatlakozott egy jachton, hogy néhány pohár frissítő társaságában feledtesse a kellemetlen pillanatokat.

2006 - Így kell bohócot csinálni egy riporternőből

A női tévériportereknek szakmai rátermettségük mellett megvan az az előnyük, hogy közelebb tudnak férkőzni a sportolókhoz egy olyan maszkulin sportágban, mint a Forma-1 - de nem Kimi Raikkönenhez.

2006-os Brazil Nagydíj - Nem mindenkinek történelmi pillanat

Kis híján az egész F1-es társadalom könnyes szemmel nézte, ahogyan Michael Schumacher (először) búcsút intett a sportágnak Interlagosban - a finn nem tartozott közéjük, és amikor Martin Brundle élő adásban megkérdezte tőle, hogy miért hagyta ki a háromszoros világbajnok brazil legenda, Pelé köszöntését, csak ennyit válaszolt: „Éppen szartam.”

2008-as Brit Nagydíj - Senki sem szereti, ha belemásznak az intim szférájába

Nem kivétel Raikkönen sem: Silverstone-ban a sportág egyik leghíresebb fotósát, Paul-Henri Cahier-t lökte el magától, miután az túl közelről akarta megörökíteni felkészülését.

2009-es Maláj Nagydíj - Az a bizonyos jégkrém

A finn pilótát már évekkel korábban Jégembernek becézték hűvös stílusa miatt, minderre pedig Sepangban tett rá egy lapáttal: amíg a mezőny a végül meg nem történt újraindításra várt a szakadó esőben, ő az elektronikai hiba miatt csődöt mondott F60-as Ferrariból kiszállva kibontott egy jégkrémet és szisszentett egy dobozos kólát, afféle levezetésként.

2012-es Abu Dhabi Nagydíj - Minden idők egyik leghíresebb rádióüzenete

Az éllovasok betlijei után Raikkönen az élen találta magát, csapata pedig természetesen minden szükséges információval el szerette volna látni versenyzőjét, biztosítva ezzel a győzelmet. A finn azonban nem kért belőle, és csak ennyit mondott: „Hagyjatok békén, tudom mit csinálok!”

2012-es Brazil Nagydíj - Alteratív útvonalak keresése

Az interlagosi pálya nem egyszerű, pláne ha eltéved rajta az ember - a Jégember egy évekkel azelőtti kicsúszása miatt azt hitte, hogy a szervizúton vissza lehet térni a pályára a 13-as kanyarban, azonban tévedett, ezért egy gyors 180 fokos fordulat után, árkon-bokron keresztül csatlakozott vissza a versenybe.

2013, Előszezoni teszt, Barcelona - „WTF?”

Nagyjából ez járhatott Raikkönen fejében, amikor a szokásos sablonkérdések után a Sky Sports munkatársa arról érdeklődött, hogy nagyobb-e az étvágya egy második világbajnoki címre, mint volt az elsőre.

2014-mostanáig - Egy legendássá váló felütés

A finn az elmúlt években szokott rá az úgynevezett „bwoah”-zásra, melyet már nem csak akkor ejt ki a száján, ha számára érdektelen kérdést kap az újságíróktól, hanem a tavalyi Ferrari-gálán is ezzel kezdte mondandóját, hatalmas derültséget keltve a közönség soraiban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: