Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
Retro

Retro - Raikkönen máig utolsó diadala

Az évtized egyik legváltozatosabb futama, amelyen még Adrian Sutil is az élen állt 11 körig, végül pedig egy Lotus nyert, hogy az eredmény szempontjából felettébb ígéretesen induljon a később egyhangúvá vált szezon.

2013-ban ezen a napon rendezték az F1-es szezonnyitót Melbourne-ben, amit felfokozott várakozás előzött meg, hiszen a jelek arra utaltak, hogy folytatódhat a 2012-ben látott kiegyenlített csata, még ha az előző évadkezdet zsinórban hét különböző futamgyőztesét überelni aligha lehetett is. Történt azonban egy fontos változás az élmezőnyben, Lewis Hamilton ugyanis átnyergelt a Mercedeshez Michael Schumacher helyére, míg a McLarennél Sergio Perez kapta meg a nagy lehetőséget a bizonyításra. A Lotus az F1-be visszacsalogatott Kimi Raikkönennel az előző évben végig ott loholt a legjobbak nyomában, a Ferrari pedig újabb komoly bajnoki hadjáratra készült azt követően, hogy az előző három évből kétszer is a hajrában buktak el Fernando Alonsóval.

aus-2013-1

A Red Bull azonban csattanós beköszönéssel kezdte a szezont, amikor a klasszikus Vettel-Webber sorrenddel elhódította az első rajtsort az Ausztrál Nagydíjra. Ám a közönségnek a futam rajtja után ugyanúgy nem kellett sokáig bosszankodnia egy csapat dominanciája miatt, mint épp tíz évvel korábban a Ferrari hasonló időmérős sikerét követően, hiszen a verseny simának indult folyása hamar igencsak összekuszálódott.

Erről elsősorban a bokszkiállások, vagyis a kerékcserék gyakori szüksége gondoskodott, hiszen egyesek már a 4. körben kihajtottak keményebb keverékekért, akik pedig csak pár körrel is későbbre tolták ezt, azonnal másodpercekben mérhető időt veszítettek. Vettel a 6. körben állt utoljára az élen, a teljes futam során pedig heten is megfordultak az első helyen, míg a vezető pilóta kiléte összesen tíz alkalommal változott, ebből a szempontból pedig az évszázad legfordulatosabb versenyét mutatják a számok. Még a Force Indiával Adrian Sutil is állt a vezető helyen két alkalommal, összesen 11 kört megtéve az élen, köszönhetően eltérő taktikájának, hiszen ő a keményebb keverékeken rajtolt.

aus-2013

Az élen tapasztalt tíz pozíciócsere közül azonban csak egy történt előzés, nem pedig bokszkiállás révén: éppen az utolsó, amikor Kimi Raikkönen a 43. körben a gumijaival küszködni kezdő Sutil elé került. A Lotus finnje azzal tudott előnyre szert tenni közvetlen riválisaihoz képest, hogy hozzájuk képest eggyel kevesebbszer, csak kétszer járt a bokszban, és autójának jó gumikezelése révén az előnytelenebb taktikát is sikerre tudta vinni. A végén már Alonso sem érhetett a nyomába öt körrel frissebb abroncsai ellenére, így Raikkönen futamgyőzelemmel kezdte a szezont, 20. elsőségével pedig beérte Mika Hakkinent a finn örökranglista élén.

Az első futamokon látott sokszínűség után azonban a Red Bull igen hamar visszavette az uralmat, így az izgalmasan indult szezon végül dominanciarekorddal zárult a csapat és Vettel számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?