DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Francia hódítás Dél-Afrikában

Az 1980-as F1-es szezon harmadik versenyén, a dél-afrikai Kyalamiben olyan dolog történt, amire előtte tizenkét esztendőn át nem volt példa. Francia örömmel zárult a szomorúan induló hétvége.

Alan Jones a Williamsszel, és Rene Arnoux a Renault-val: így nézett ki a győztesek listája két verseny után az 1980-as Formula-1-es szezonban, amikor február legvégén Dél-Afrikába érkezett a mezőny. A hétvége nem kezdődött jól, hiszen Alain Prost és Marc Surer is súlyos balesetet szenvedett az időmérő edzésen, ami mindkettejük esetében több verseny kihagyásával járt: a francia május közepén, míg a svájci csak júliusban térhetett vissza a pályára.

A nagy tengerszintfeletti magasság, akárcsak Brazíliában, ezúttal is a Renault-nak kedvezett, így az időmérő Arnoux és csapattársa, Jean-Pierre Jabouille párharcává változott. Végül utóbbi szerezte meg a pole-t kéttizedes előnnyel, ideje kereken egy perc tíz másodperc volt. Egy másodpercen belül senki nem tudott maradni hozzájuk képest, kettőn belül is csak a brabhames Nelson Piquet, valamint Jacques Laffite a Ligier-vel.

Az addigi karrierje során pontot mindössze két ízben szerző, ám ezek közül egyik alkalommal futamot nyerő Jabouille a verseny első körétől kezdve vezetett csapattársa előtt, míg a harmadik pozíciót viszonylag hamar megszerezte Laffite a fenomenális rajtot produkáló Jones ellenében. Így mint ez egészen a 62. körig, amikor Jabouille-t Brazília után ismét utolérte egy műszaki hiba: az előző futamon a győzelmet turbógondok miatt elbukó franciát ezúttal egy defekt fosztotta meg a sikertől, így a győzelem ismét Arnoux ölébe hullott.

1980_kyalami



Színfrancia dobogót láthatott Kyalami közönsége 1980 márciusának első napján, hiszen Arnoux Renault-ja mögött a két Ligier futott be Laffite, Pironi sorrendben. Három francia pilóta, három francia autó az első három helyen – ez minden bizonnyal enyhíteni tudta az ország szurkolóinak Prost balesete miatt érzett szomorúságát. Ezt megelőzően 1968-ban fordult elő utoljára, hogy egyazon ország három versenyzője szerezze meg egy futam első három helyét, akkor Mexikóban Stewart nyert Hill és Surtees előtt – a három brit nagyság közül viszont csak „Mr. Monaco” ült brit autóban akkor.

A francia versenyzők ezt a bravúrt később még két ízben meg tudták ismételni: 1982-ben hazai pályán, 1983-ban pedig Imolában – máig ez utóbbi az utolsó olyan futam, ahol „hármas győzelmet” tudtak aratni egy nemzet tagjai. Jelenleg erre egyedül a németeknek lehet reális esélye: Vettel, Rosberg és Hülkenberg feladata, hogy megszerezzék hazájuk első „tripláját”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: