DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 9. szombat

1980

Retro – Az első három kihullott

A két turbós Renault ugyanabban a körben, azonos hiba miatt esett ki a Német Nagydíjról – és a vezetést megöröklő Alan Jones sem örülhetett sokáig az 1980-as futamon, amely megtizedelte a mezőny elejét.

részletek

Retro – Brazil vagy ausztrál lesz a bajnok?

Ezen a napon tartották a Holland Nagydíjat 1980-ban, amelyen Nelson Piquet második évében bejelentkezett első vb-címéért – miközben egy ifjú pilóta megpróbálkozott, hogy a legfiatalabb F1-es legyen.

részletek

Retro – A nagydíj, amelyet utólag töröltek

Nem szerepel az évkönyvekben sem, pedig igazán eseménydús volt az 1980-as Spanyol Nagydíj: a fordulatos, hármas ütközést és 16 kiesést hozó F1-es futamot politikai vihar előzte meg és követte.

részletek

Retro – Francia hódítás Dél-Afrikában

Az 1980-as F1-es szezon harmadik versenyén, a dél-afrikai Kyalamiben olyan dolog történt, amire előtte tizenkét esztendőn át nem volt példa. Francia örömmel zárult a szomorúan induló hétvége.

részletek

Retro - Az újkori Alfa legdicsőbb napja

Az F1-be 1979-ben gyári csapatként visszatért Alfa Romeo számára kevés siker termett a következő években, legnagyobb eredményüket azonban pont ezen a napon jegyezték.

részletek

Retro - Villeneuve a Villeneuve-ben dobja el

A cím egy kicsit sántít, de mégis van valóságtartalma: a kanadai F1-es versenyző rendesen összetörte Ferrariját az 1980-as, Imolában rendezett Olasz Nagydíj során - a később róla elnevezett kanyarban.

részletek

Retro - Aki visszatért a McLarenhez, és nyert

Múltidéző rovatunkban ezúttal a Fernando Alonsón kívüli egyetlen F1-es pilóta a téma, aki versenyzőként két különálló időszakot is eltöltött a McLarennél: az 1955-ben ezen a napon született Alain Prost.

részletek

1980 – az emlékezetes szezonok sorából

Az előző évi világbajnok, a dél-afrikai Jody Scheckter lett a versenyzők szakszervezetének (GPDA) vezetője. Új céljuk lett, hogy biztonságosabbak legyenek a pályák, elsőként a brazil Interlagost bírálták, sőt be is akarták tiltani, mert túl veszélyes rajta a versenyzés. Tekintsük át a szezon eseményeit.

részletek

Retro – Az egyetlen F1-es futamgyőztes nő

Ma ünnepli születésnapját Desire Wilson, az egyetlen nő, aki futamot nyert Formula-1-es autóval – bár természetesen nem a világbajnokságban. Nem rajta múlt, hogy bajnoki futamon soha nem indult.

részletek