DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Negyvenéves mélyponton a Ferrari idei teljesítményével

A Ferrari második leggyengébb szezonját teljesítette az F1-ben idei konstruktőri hatodik helyezésével. 2009 óta a legkevesebb pontot szerezték, akkor viszont még a tízpontos rendszer volt érvényben.

A Ferrari a Formula-1 1950-es kezdete óta minden egyes szezonban képviseltette magát, s idén – holtversenyben – második legrosszabb évüket produkálták az olaszok a száguldó cirkuszban.

1980-ban azonban még ennél is rosszabbul teljesítettek: a maranellóiak mindössze a tizedik helyen zárták a konstruktőri pontversenyt, Jody Scheckterrel és Gilles Villeneuve-vel a volán mögött, mindössze egyetlen évvel azután, hogy Scheckter 1979-ben világbajnok lett a csapattal.

Az 1980-as Kanadai Nagydíjra kvalifikálni sem tudta magát a dél-afrikai versenyző, a szezon alatt pedig egyetlen egyszer sem tudott felállni a pódiumra a páros egyik tagja sem, mindössze néhány ötödik helyre futotta az olaszok erejéből.



Az idei szezonban azért három dobogós helyezést sikerült azért elcsípniük a ferrarisoknak, kettőt Charles Leclerc, egyet pedig Sebastian Vettel révén. Legutóbb 2009-ben nyújtott hasonló gyatra teljesítményt.

Akkor 70 pontot tudott gyűjteni a maranellói istálló, az idén összeszedett 131 világbajnoki egység pedig azóta a legkevesebb. 2007-es és 2008-as konstruktőri világbajnoki címük megszerzése esetén ugyan több pontot szereztek, de akkor még a tízpontos rendszer volt az aktuális.

Az 1980-as tizedik hely egyértelműen a legrosszabb teljesítmény a Ferraritól az F1-ben, de idei hatodik helyük holtversenyben a második leggyengébb szezonjuk. 1962-ben, 1969-ben és 1973-ban is hatodikak lettek.

Ha azt nézzük, hogy ezekben az években négy, kettő, illetve nulla dobogós helyezést tudott felmutatni a Scuderia, akkor ez minden idők negyedik legrosszabb teljesítménye a Ferrari részéről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: