Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. március 24. szombat

Ismét Ogier volt a power stage fekete báránya, elvették második helyét

Sebastien Ogier nyerte a Mexikói Ralit, begyűjtve a győzelemért járó 25 pontot, ráadásul a power stage-t második helyen zárta, így még 4 egységet tehetett zsebre – ideiglenesen. Az ötszörös világbajnok 10 másodperces büntetést kapott, így hetedik helyre esett vissza, mivel a stewardok szerint „a sikán elemeit nem úgy kerülte ki, ahogy elő van írva”, magyarán levágta a lassítót.

Az M-Sport pilótája így 60 pont helyett csak 56-tal hagyta el a helyszínt, 9 helyett 4-gyel áll Thierry Neuville előtt az összetettben.

A Svéd Ralin Ogier ugyancsak a power stage-en került galibába: szándékosan elkésett a rajtról, amiért 50 másodperc büntetést osztottak ki neki: ez végső helyezésére nem volt hatással, viszont a tisztább pályán 4 pluszpontot szerzett a különleges szakasz megnyeréséért. A francia húzása nagy méltatlankodást váltott ki.

Ezzel az apró ajándékkel kedveskedünk annak, aki felkeresi standunkat az AMTS-en

Az Autósport és Formula Magazin az A pavilon 97-es standján található meg hétvégén.

Ajándék F1-es kulcstartók, 3D nyomtató, HTC Vive virtuális szemüveg, ingyenes magazinok, egy Airstream luxuslakókocsi, egy Mitsubishi Lancer Evo IX kombi és csinos hostessek várnak benneteket szombaton 19, vasárnap pedig 18 óráig.

Raikkönen állítja, nem kényszerből csinált Instagram-profilt

A rajongók hosszú éveken át reménykedtek abban, hogy Kimi Raikkönen egy szép napon majd saját profilt csinál valamelyik közösségi oldalon, hogy azon keresztül személyesen tartsa a kapcsolatot követőivel. Viszont az ilyesfajta nyitástól a finn mindig is elzárkózott karrierje során, egészen 2017 decemberéig, amikor csodával határos módon megnyitotta saját Instagram-fiókját, ahol azóta is aktívan posztolja jellegzetes egysorosait az életéről készült fotók kíséretében.

Melbourne-ben a finn média megkérdezte a 2007-es világbajnokot, mégis mi motiválta a rajongóival való kapcsolatfelvételben, sokan ugyanis azt gyanítják, hogy nem önszántából vágott bele az instagramozásba. "Volt egy pár dolog (ami erre késztetett), de azt hiszem, ez nem igazán számít. Viszont semmiképpen nem külső nyomás hatására tettem" - cáfolta ezt a véleményt a finn egy még a napszemüvege alól is jól látható kaján mosoly kíséretében. 

Melbourne-i időmérős 2. helyezését például olyan minimalista stílusban értékelte Istagramon, amit tovább fokozni egyszerűen már lehetetlen:

"P2 ok."

raikkonen

Ennél szembetűnőbb nem is lehetne a csalódottság a Toro Rossónál

Az Ausztrál Nagydíj időmérője után a Toro Rosso-Honda (Brendon Hartley 16. helyen, Pierre Gasly 20. pozícióban zárt, bővebben róluk itt) kiküldte megszokott hírlevelét. Annak szemléltetésére, milyen negatív hangvételű volt a sajtóanyag, csak a megszólalók első mondatának kezdetét idézzük:

Brendon Hartley: „Kissé frusztráló volt a mai nap, azt hiszem, egyetlen tizeddel már néhány hellyel előrébb lehettünk volna (…)”

Pierre Gasly: „Igazán csalódott vagyok, mert nem ilyen első kvalifikációt akartunk (…)”

James Key (technikai igazgató): „Csalódást okozott, hogy a Q1-ben kiestünk (…)”

Volt egy negyedik megszólaló, a Honda műszaki főnöke, Toyoharu Tanabe – ő kakukktojásként nem ilyen felütéssel kezdett.

2017 vs. 2018 - egy teljes másodperccel javult a körrekord az Albert Parkban

Lewis Hamilton tavaly 1:22,188-as idővel szerezte meg a pole-t az Ausztrál Nagydíjra, idén pedig 1:21,164-et repesztett. Az alábbi videóban egymás mellé illesztették a két kört. Nem mondjuk meg, hogy melyik videó az idei és a tavalyi, úgyis látszik!

Hamilton viccelődni akart Raikkönennel, de a finnek arcizma sem rándult

Az időmérő utáni sajtótájékoztató vicces jelenetének előzménye itt olvasható bővebben – amit tudni érdemes, hogy a Mercedes rejtélyes „parti módjáról” esett szó, Lewis Hamilton pedig odaszúrt Sebastian Vettelnek, hogy pályacsúcsot érő körével a mosolyt akarta letörölni az arcáról.

A videón látható a folytatás: Vettel megjegyezte, Hamilton partizhat ma, de holnap remélhetőleg az ő és Kimi Raikkönen partija jön. „Kimi mindig partizik” – válaszolta Hamilton, majd cinkosan össze akart nézni Raikkönennel, a finn azonban nem reagált humorára.

Már nem élvezed úgy az F1-et, mint régen? Garantált, hogy ez a videó újraéleszti a lelkesedésed!

A Formula-1 pár napja mutatta be a Brian Tyler által komponált hivatalos zenéjét, most pedig a dallam mellé elkészítettek egy szuper videómontázst, amelyben a szerzemény felvételének képei mellett a sport történetének ikonikus pillanatai sorjáznak egymás után. A videó végén maga Tyler is beszél, aki vérbeli F1-rajongónak tartja magát, és bár több nagy sikerű film zenéje is az ő nevéhez fűződik, elmondása szerint reméli, hogy élete végén úgy fog majd rá emlékezni a világ, hogy ő volt az, aki megkomponálta a Formula-1 betétdalát. 

Ajánlott fogyasztási mennyiség: napi két alkalommal.

A videó indítás után a Watch on YouTube feliratra kattintva nézhető meg.

Gyertek ki az AMTS-re és látogassátok meg a Formula standját az A pavilon 97-es pontján!

Ajándék F1-es kulcstartók, 3D nyomtató, HTC Vive virtuális szemüveg, ingyenes magazinok, egy Airstream luxuslakókocsi, egy Mitsubishi Lancer Evo IX kombi és csinos hostessek várnak benneteket szombaton 19, vasárnap pedig 18 óráig.

IMAG6611

IMAG6602

IMAG6617

IMAG6633

Tévésorozatot készít az F1-ről a Netflix

Bár teljesen jogos azzal érvelni, hogy a Formula-1-es világbajnokság már önmagában is egy sorozat, annál drámaibb pillanatokat pedig nem is lehet a képernyőre vinni, mint amiket az élet ír, mégis kíváncsian várjuk, mi születik abból a dokumentumsorozatból, amely 2019 elején érkezik az egyik legnépszerűbb streamszolgáltatóra, a Netflixre. Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén jelentették be egy tízrészes széria készülését, amely a 2018-as F1-es szezon történéseit fogja bemutatni, és amelynek forgatása már elkezdődött a barcelonai tesztek során, és folytatódik most Melbourne-ben is.

A sorozat egyik producere az a James Gay-Rees lesz, aki a 2010-ben bemutatott Senna című dokumentumfilmet is jegyezte, és aki egy másik munkájáért, az Amy Winehouse életét bemutató filmjéért már Oscar-díjat is kapott.

00417002_160

Hupsz, a Liberty elfelejtette lecserélni a régi F1-es logót a táblákon

A Formula-1 tavalyig használt emblémáját hiányolók egy igazi kincset fedezhettek fel az Ausztrál Nagydíj időmérőjének végén. Amikor az első három helyetett megállt a rajtrácson az interjúkra, a felvételen jól látszott, hogy a pilóták pozícióját jelző táblákon még mindig a régi F1-logó tündököl, ami egy apró, de mulatságos baki annak fényében, hogy milyen gyorsan igyekezett mindenhonnan eltűntetni a Libery Media a régi jelképet a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj díjátadójának pillanatában.

DZChtZTX0AA0xcE

Vettel és Raikkönen távirányítós autózással hangolt a hétvégére

A Ferrari párosa a Shell két küldöttje ellen mérkőzött meg ezen a szokatlan versenyen - a két világbajnoknak viszont ezen a terepen nem sikerült győznie.

Bottas csúnyán odavágta a Mercedest az időmérőn

Az incidens nélkül alakuló Q1 és Q2 után a Q3 rögtön egy balesettel kezdődött: a harmadik helyen továbbjutó Valtteri Bottas megcsúszott a füvön, és falnak vágta a Mercedes jobb oldalát.

A Red Bull bemutatja: F1-es kisokos lámáknak

Az alábbi egyperces videó eleje a Red Bull versenyzőinek bemutatásával kezd, azaz tényleg olyan adatokkal, amelyeket az F1-et kevésbé ismerők figyelmébe ajánlanak, utána viszont gyorsan eldurvulnak a számok. Valószínűleg azt már kevesebben vágták volna rá fejből, hogy egy csapat számára 903 pont az idei szezon során megszerezhető maximum,  az olyan adatok pedig igazi kuriózumnak számítanak, mint hogy egy nagydíjakra járó F1-es csapattagra az év során 205 ezer kilométernyi utazás vár 254 órán át. Na meg az is, hogy egy versenyző átlagosan 84 liter nedvességet izzad ki magából a szezonban.

Sainz esete a lifttel és az idős nénivel

Erről a videóról Hamilton és Alonso (és Hakkinen) híres 2007-es reklámvideója jutott eszünkbe, bár ebből mintha valahogy hiányozna a csattanó.

35 év a WTCR legidősebb és legfiatalabb versenyzője között

Miután az Alfa Romeókkal versenyző Team Mulsanne bejelentette, hogy az 50 éves Gianni Morbidelli csatlakozik csapattársként az 51 éves Fabrizio Giovanardi mellé, egyértelművé vált, hogy ezzel magasan az övéké lesz a legmagasabb átlagéletkorú pilótapáros. A TouringCarTimes állt elő az alábbi grafikával, amely nagyságrendbe helyezi a sorozat eddig megnevezett 22 pilótáját, a 21 éves Yann Ehrlachertől az 56 éves Gabriele Tarquiniig.

Egy csapat jelentkezésére még maradt hely, amire akár a Zengő Motorsport is odaérhet, de bárki is lesz a befutó, biztosan kapkodós szezonkezdetre kell számítania, hiszen két hét múlva Marrakeshben már startol a bajnokság.

DY_fYEOX4AIZhlJ

A halónak erre a hátrányára egész biztosan senki nem gondolt

A halo ellenzői régóta hozzák fel egyik ellenérvként, hogy a pilótafülke felett magasodó fejvédőelem miatt a versenyzők sisakja is alig látható, így a nézők számára nehéz lesz megkülönböztetni egymástól a pályán haladó csapattársakat. Pedig ez még semmi, nézzük csak meg, mit talált ki a bokszban parkoló autói számára a McLaren!

Az edzések során figyelhettük meg ezt a különös fekete panelt Fernando Alonso autóján, ami teljesen eltakarja a versenyzőt a nézők szemei elől. De nem a pilótájukat akarják rejtegetni, ez a látvány csak a szükséges mellékhatása egy új találmánynak, a módosított tévéképernyőnek. Régi hagyomány, hogy a csapatok egy kijelzőt húznak a bokszban parkoló, de autójában ülő pilóta elé, hogy láthassa a pályán történteket és egyéb adatokat, ezt a kijelzőt azonban az előttük tornyosuló halo miatt a versenyzők már nem tudják olyan kényelmesen nézni, mint korábban. A McLaren erre találta ki megoldásként az alábbi változatot, ami illeszkedik a halo formájához, és kényelmes közelségbe hozza a pilótához a megszokott képernyőket. Hogy a rajongók számára ez csak egy újabb bosszantó dolog? Hát, az F1 jelenlegi álláspontja szerint kénytelenek leszünk ezt is megszokni...

DY77HsMU8AAi4xt

DY7-lwZXUAA5GhJ

A Mercedes eldugta a csapattagokat az alábbi rajzon - megtalálod őket?

Aki kellően idős, emlékezhet a 'Where is Waldo?', Magyarországon 'Hová tűnt Vili?' címen futó rajzfilmre, amely epizódjainak állandó eleme volt egy játék, ahol emberek rengetegében kellett megtalálni a mese főhősét. Ennek stílusában készítette el az alábbi rajzot a Mercedes, amelyen a csapat tagjait és néhány ausztráliai jellegzetességet is elrejtett. A képen ott van valahol Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Niki Lauda, Toto Wolff, valamint egy bumeráng, egy rostélysütő, egy hangyászborz és egy koala. Látjátok őket?

A kép nagyobb méretben elérhető ide kattintva.

DY51_DXXkAAU6be

Raikkönen elsőre nem talált ki a Ferrari garázsából

A finn pilóta idény eleji formában kezdett, aztán a pályán már nem volt gondja:

Egy dolgot biztosan elront a halo: a belsőkamerás videókat

Íme egy Alonso-kör a pénteki második F1-es szabadedzésről - már amennyit látunk belőle...:

Hogy szól ez a Renault? Kicsit másképp hangzik belülről, mint tavaly

Egyre élvezhetőbbek a hanghatások a belsőkamerás nézetben, ez már egész szépen szól:

A Red Bull elmagyarázta az F1-es közhelyek jelentését

Az energiaitalosok sajtóközleményében szerepelt egy poénosra vett szótár, amely a csapatok, pilóták által használt közhelyeket "fordítja" le - íme az értelmező:

"Az autó fejlesztése még kezdeti stádiumban van" - Szörnyű, szörnyű autót építettünk és fogalmunk sincs, hogy mit csináljunk vele

"Van egy kisebb technikai problémánk, ami ideiglenesen megszakította az etapunkat" - Tűz! Tűz! Tűz!

"A problémáink nem befolyásolják a hétvégére való felkészülésünket" - Ez igazából egyáltalán nem lesz jobb a mostaninál

"A pénteki idők nem mérvadóak" - A pénteki idők abszolút mérvadóak és ki fogunk esni a Q1-ben az egész szezon során

"Az 'újonc pilótánk' (név behelyettesíthető) visszajelzései kiválóak voltak" - Istenem, ez nem csak lassú, de még hülye is

"Időbe telik új kapcsolatot építeni" - Nem tudjuk összekapcsolni a váltót és a motort

"Egyértelműen van lehetőség a fejlődésre" - Nincs lehetőség a fejlődésre

"Még próbáljuk megérteni a gumikat" - Még mindig nem értjük a gumikat és valószínűleg soha nem is fogjuk

"Őrülten szoros a középmezőny" - Idén a kilencedik helyen fogunk végezni

"Az Albert Park nem mérvadó" - Ez még rosszabb lesz, ha megérkezünk Barcelonába

horner_1

fotó: dppi

 

Olvastad már?