DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Harmonika-effektus” – Stroll nem érzi magát hibásnak

A kanadai úgy érzi, bár ő öklelte fel Ricciardót, nem ő idézte elő az F1-es Kínai Nagydíj biztonsági autós újraindításánál történt balesetet, amiért meg is büntették.

Valtteri Bottas leálló autója miatt küldték be a pályára a safety cart a féltávhoz közeledve a Formula-1-es Kínai Nagydíjon. Az újraindítást megelőzően Fernando Alonsótól kezdve feltorlódtak a pilóták a hátsó hosszú egyenes végén, aminek az lett az eredménye, hogy Lance Stroll belement hátulról Daniel Ricciardóba.

A Visa Cash App RB ausztráljának autója annyira megsérült, hogy később kiállni kényszerült, míg a kanadait tíz másodperces büntetéssel – és később két büntetőponttal, akárcsak a kanyarokkal később Yuki Tsunodát kiforgató Kevin Magnussent – sújtották.

f1-stroll-ricciardo-crash-1



Ricciardo a kiesését követően igencsak dühös volt Strollra, az Aston Martin pilótája szerint azonban nem ő idézte elő a balesetet: „Harmonika-effektus. Valaki fékezett a boly elején – nem tudom, kicsoda –, aztán mindenki megállt. Az előttem haladó gyakorlatilag 60 km/h-ról állt meg nullára, aztán bumm… szóval elég ostoba dolog volt, ez van” – idézi a kanadait a RacingNews365.com portál.

Stroll már a rádióban viccnek nevezte a büntetését, erről is kifejtette utólag a véleményét: „Szerintem ezt csak azért kaptam, mert én találtam el egy srácot, de valaki más taposott rá a fékre és idézte elő a harmonika-effektust. Nem tudom, egyszerűen csak úgy találom… büntetést kaptam a végeredmény miatt, hogy eltaláltam Ricciardót, de nem arról volt szó, hogy minden normális volt és csak belerongyoltam hátulról.”

„Nagyon furcsa harmonika-effektus volt, amit szerintem a felügyelők kicsit jobban is figyelembe vehettek volna” – mutatott rá Stroll, aki hozzátette: „Azt hiszem, egy kicsit rosszkor is voltam rossz helyen, közvetlenül ott voltam mögötte és készültem az újraindításra. Balszerencsések voltunk, addig jó futamot teljesítettünk.”

A pontszerzésről szintén lemaradó versenyző azt is kiemelte, hogy nem Ricciardót hibáztatja a történtekért: „Nem hiszem, hogy ő volt. Inkább mindenki. Mindenki beletaposott a fékbe, csak épp ő volt előttem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: