DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Kettős Audi-győzelem és Vergne-bajnoki cím New Yorkban

A tavalyi bajnok Lucas di Grassi nyerte a Formula-E New York-i duplafordulójának első versenyét, de sem ő, sem más nem tudta megakadályozni, hogy új királya legyen a sorozatnak. Őt Jean-Éric Vergne-nek hívják.

Jean-Éric Vergne 23 pontos előnyből kezdhette meg a 2017-18-as Formula-E szezonzáró hétvégét New Yorkban, de az időmérőn csak a rajtrács vége jutott neki, szabálytalan autó miatt. Vergne-nek egészen pontosan a túl nagy teljesítmény miatt jutott ez a büntetés osztályrészéül, lényeg a lényeg, a franciánál fennállt a veszélye annak, hogy komolyan megtépázzák addig kényelmes pontelőnyét.

A rajtnál még a pole-ból induló Sébastien Buemi vezetett, Mitch Evans viszont rögtön a verseny elején kiállni kényszerült féltengelytörés miatt. Daniel Abt és Lucas di Grassi sokáig a svájci mögött haladt, azonban igyekeztek mindketten minél hamarabb dűlőre vinni a dolgot, így az ötödik körben mindketten átugrották az ex Red Bull-pilótát.

Annak ellenére, hogy Vergne a 18. helyről volt kénytelen nekivágni a versenynek, 15 kör és Sam Bird megelőzése után már ötödik volt, így hamar visszakerült viszonylag jó helyzetbe a bajnoki cím szempontjából.

JEV



Di Grassi az autócserék után megelőzte csapattársát, majd meg sem állt a győzelemig, de Daniel Abt be tudta őt kísérni a második helyen. A dobogóra még Buemi állhatott fel, majd Tom Dillman következett, akinek ezek voltak első pontjai a sorozatban. Vergne ötödik helyével megszerezte a bajnoki címet, ugyanis mivel Sam Bird csak kilencedik lett, hátránya 31 pontra duzzadt, a második futamon pedig futamgyőzelemmel, pole-lal és leggyorsabb körrel is maximum 29-et tudna szerezni.

Az utolsó körökben Alex Lynn jókora csattanása miatt be kellett küldeni a biztonsági autót, de érdemben ez már nem változtatott a végeredményen.

Vergne mögött egyébként a további pontszerző helyeken három németet találtunk Nick Heidfeld, André Lotterer és Maro Engel személyében, az előbb már említett Bird mögött pedig Nico Prost tudott még beférni a top 10-be.

Végeredmény: 

1 Lucas di Grassi Audi 1h02m30.054s
2 Daniel Abt Audi 0.965s
3 Sebastien Buemi e.dams 2.583s
4 Tom Dillmann Venturi 4.090s
5 Jean-Eric Vergne Techeetah 4.679s
6 Nick Heidfeld Mahindra 5.142s
7 Andre Lotterer Techeetah 5.810s
8 Maro Engel Venturi 6.312s
9 Sam Bird Virgin 6.833s
10 Nicolas Prost e.dams 8.389s
11 Antonio Felix da Costa Andretti 9.114s
12 Stephane Sarrazin Andretti 13.242s
13 Jerome d'Ambrosio Dragon 13.805s
14 Felix Rosenqvist Mahindra 35.452s
15 Luca Filippi NIO 1 kör
- Alex Lynn Virgin kiesett
- Jose Maria Lopez Dragon kiesett
- Nelson Piquet Jr. Jaguar kiesett
- Oliver Turvey NIO kiesett
- Mitch Evans Jaguar kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: