DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Norris elsőre megette az F2 komplett mezőnyét

Látványos versennyel kezdte meg 2018-as szezonját a Formula-2, ahol a fő esélyesnek jó előre kikiáltott Lando Norris fölényes győzelmet aratott, a fő attrakcióért viszont a bokszból indulva dobogóra álló Markelov felelt.

A bahreini versenyhétvége első fő látványosságát a Formula-2 főversenye jelentette, ami egyben a szezonnyitója is volt az F1 legfőbb nevelőszériájának. Egyúttal az F2 új autóin is debütált a halo, amit az FIA ezen sorozat résztvevői számára is kötelezővé tett 2018-tól.

Az első rajtsort a holtszezon két leginkább körülrajongott versenyzője, Lando Norris és George Russell hozták el az időmérőn, akik sorrendben a McLaren és a Mercedes saját neveltjei. A rajtot csak a második felvezető kör után engedték el, első próbálkozásra ugyanis két autó, Roberto Merhi és a szörnyű kvalifikációja után újabb drámával szembesülő Artyom Markelov is a rajtrácson ragadt. A korábbi F1-es Merhi már nem tudta folytatni, az orosz azonban újraindult a bokszból, hogy aztán a verseny fő történetvonalát is ő szolgáltassa...

DaLEgvvW0AAPHTK



A startnál Russell beragadt és az 5. helyig esett vissza, Norris viszont úgy lőtt ki a pole-ból, mintha egész életében F2-es elrugaszkodásokat gyakorolt volna. A brit már az 1-es kanyarhoz is tekintélyes előnnyel érkezett, az első kör végén már 2,4, a második végén pedig 3,8 másodperccel vezetett az akkor második helyen álló csapattársa, Sergio Sette Camara előtt.

Az MNASZ-elnök Oláh Gyárfás által menedzselt Roy Nissany az utolsó helyről startolva több helyet is nyert a rajtnál, de a versenybírók hamar rávilágítottak, hogy az izraeli pilóta kiugrott a piros lámpák kialvásakor, így bokszáthajtásos büntetésre ítélték.

A néző még fel sem ocsúdott igazán az első körök tülekedéséből, máris azon kapta magát, hogy a bokszból rajtoló Markelov már a középmezőnyben küzd. A Russian Time pilótája tavaly is kiemelkedett támadószellemével és néhány remek felzárkózással, és most is az ő nevéhez fűződött a legtöbb akció, amint sorra vadászta le az ellenfeleit, és akkor sem jött zavarba, ha egy túl ambiciózus manőver miatt visszacsúszott egy-két helyezést.

A verseny első harmadának nagy részében a McLaren-neveltek kettős vezetést birtokoltak, hiszen Nyck de Vries állt a második helyen az akkor már 10 másodperc közeli előnnyel rendelkező Norris mögött, ám a holland ekkor küszködni kezdett a gumijaival, és többen is elmentek mellette.

norris

A kötelező egy bokszkiállás Norrisnál időveszteséget okozott, ráadásul a britet a későbbiekben motorprobléma hátráltatta, de előnye ezzel együtt is alig csökkent, a Carlin pilótája megnyerte a szezonnyitót, ami összességében saját harmadik F2-es versenye volt, hiszen beugrott már a tavalyi évadzáróra is.

Mögötte Markelov egészen a leintésig felelt az akcióért: nem csökkent a lendülete, és az utolsó körökben már a második helyért támadta Sette Camarát. A páros az utolsó forduló megkezdésekor elképesztő oda-visszaelőzést mutatott be a célegyenesben, s végül a brazil kitartott, a bokszból indulva parádézó orosznak a harmadik pozícióval kellett megelégednie – amivel alighanem meg is elégedett!

 

A főverseny végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő/Hátrány
1 Lando Norris Carlin 57:46.206
2 S. Sette Câmara Carlin 8.321
3 Artem Markelov RUSSIAN TIME 8.532
4 Alexander Albon DAMS 9.349
5 George Russell ART Grand Prix 13.947
6 Nyck de Vries Prema Theodore Racing 14.661
7 Sean Gelael Prema Theodore Racing 19.326
8 Maximilian Günther BWT Arden 22.573
9 Jack Aitken ART Grand Prix 28.559
10 Ralph Boschung MP Motorsport 31.585
11 Nicholas Latifi DAMS 35.514
12 Luca Ghiotto Campos Vexatec Racing 44.273
13 Louis Delétraz Charouz Racing System 49.429
14 Santino Ferrucci Trident 55.424
15 Arjun Maini Trident 57.453
16 Roy Nissany Campos Vexatec Racing 1:27.436
17 Antonio Fuoco Charouz Racing System 1:47.169
18 Nirei Fukuzumi BWT Arden 1:50.462
19 Tadasuke Makino RUSSIAN TIME 1 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: