DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

F2: Fittipaldi először nyert főfutamon, őrült befutó a végén

A stratégiák csatáját hozta az F2-esek szaúdi főfutama, amelynek végén új főfutamos győztest avatott a széria, a harmadik hely sorsa pedig az utolsó centiken dőlt el.

A főfutammal zárult a Formula-2 Szaúd-arábiai hétvégéje, amelyen az Alpine-junior Kush Maini indulhatott pole-pozícióból, miután az időmérőn eredetileg leggyorsabbnak bizonyuló Oliver Bearman F1-es elfoglaltságai miatt kénytelen volt kihagyni a versenyt. Az indiai mögött Jak Crawford és a tegnapi sprinten kieső Victor Martins sorakozott fel a rajtrácson.

Maini gyönyörűen kapta el a rajtot és simán tartotta vezető pozícióját, míg Enzo Fittipaldi és Andrea Kimi Antonelli átugrották a visszaeső Martins-t. Nem meglepő módon nem úszta meg biztonsági autó nélkül az első kört a mezőny: Josep María Martí és Roman Stanek számára ért véget a verseny egy összeakadás után, valamint a McLaren-junior Gabriel Bortoleto sem tudta folytatni egy technikai probléma miatt. Az újraindítást követően nem történt változás az élmezőnyben, az Invicta pilótája az élen kissé el is tudott húzni az élen. 



A hetedik körben megkezdődtek a kerékcserék, a sor elejéből Crawford hajtott ki először a friss gumikért a második helyről, a következő körben pedig a többiek is követték példáját. Ideiglenesen Juan Manuel Correa állt az első helyre az alternatív stratégiát követve, Maini pedig könnyedén visszatért a már egyszer kiállók csoportjának élére. A kerékcserék után Fittipaldi átvette a teoretikus második helyet Crawfordtól. Mögöttük a maradék pontszerző helyeken Antonelli került véres csatába az amerikaival, majd Isack Hadjarral is, végül az olasz újonc húzta a rövidebbet és veszített pozíciót.

A futam felénél Fittipaldi szánta el magát az előzésre és át is vette a vezetést Mainitól. Pár körrel később újra biztonsági autós fázis következett, miután Franco Colapinto forgott ki az első kanyarban. Több, alternatív stratégiát választó pilóta is kihasználta az adódó lehetőséget és kiment a kötelező kerékcserére, a futamot vezető Correa viszont egyelőre kivárt. Az amerikai versenyző használt gumikon indította újra a mezőnyt, mögötte azonban Cordeel a szuperlágyakon és a frisseken autózó többiek vészesen közeledtek Fittipaldi vezetésével.

 

 

Az élen közben változás történt: Cordeel a átvette a vezetést Correától, viszont Fittipaldi hatalmas sebességgel közeledett és egy zseniális megmozdulással egy kanyarban utasította maga mögé mindkét ellenfelét, visszaszerezve ezzel az első helyet. Időközben Correának is ki kellett mennie a kötelező kerékcserére, így még a pontszerző helyekről is lecsúszott. Cordeel abroncsai őrülten fogytak, Maini át is ugrotta a belgát a második helyért. Az utolsó körben hatalmas csata alakult ki a dobogó legalsó fokáért, másfél tizeden belül ért be három versenyző is, végül a tegnapi győztes Hauger diadalmaskodott közülük.

A norvég így újra dobogóra állhatott az első F2-es főfutamos győzelmét szerző Fittipaldi és Maini mögött, utánuk pedig Crawford és Cordeel következett. Antonelli hatodikként futott be, megelőzve Zane Maloneyt, a tegnapi győzelmétől megfosztott Verschoort, az első F2-es pontjait bezsebelő Rafael Villagomezt és Martins-t. A győztes brazil pilóta nemrégiben elhunyt ex F1-es rokonának, Wilson Fittipaldinak ajánlotta diadalát.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: