DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

F2: Korai káosz és nagyszerű harc a dobogóért a sprinten

Isack Hadjar sima győzelmet aratott szombaton Melbourne-ben, mögötte azonban bőven volt akció az izgalmakkal és balesetekkel teli F2-es sprintfutamon.

A sprintfutammal folytatódtak a Formula-2 küzdelmei Melbourne-ben. A fordított rajtrácsos pole-pozícióból a tridentes Roman Stanek indulhatott, őt az újonc McLaren-akadémista, Gabriel Bortoleto és Isack Hadjar követték a rajtrácson.

Rögtön drámával kezdődött a futam: Bortoleto és a negyedik helyről induló Pepe Martí akadtak össze és végezték a falban a bokszkijáratnál. Hadjar nagyszerűen (talán kicsit túl nagyszerűen) rajtolt és átvette a vezetést Stanektől, miközben az újonc Paul Aron a harmadik helyre javított, megelőzve a listavezető Zane Maloneyt. A biztonsági autós újraindítást követően nem változtak a pozíciók az élen, a hetedik körben azonban Kush Maini jött fel a negyedik helyre, miután Maloney meglátogatta a kavicságyat és visszaesett néhány helyet.

Az élen kényelmes előnyt alakított ki magának a Campos franciája, mögötte pedig egy, a hatodik helyig húzódó vonat alakult ki a második Trident mögött feltorlódott autókból. Az ő csatározásaik közepette előretörni próbáló Andrea Kimi Antonelli kipörgött a pályáról, ez pedig megzavarhatta a mögötte jövő Richard Verschoort, aki szintén megforgott, a páros pedig Aront is feltartotta, aki így kicsúszott a pontszerző helyekről. A kieső olasz és holland autója miatt újra jönnie kellett a biztonsági autónak, amely mögött immár Hadjar-Stanek-Maini volt a sorrend.



A francia újra remekül kapta el az újraindítást az élen, hamar el tudott szakadni az őt üldözőktől, akik között újból szoros csata alakult ki, ez alkalommal Staneket Maini és az MP Motorsport párosa, Dennis Hauger és Franco Colapinto próbálták levadászni. A csehet ugyan nem sikerült utolérniük, Hauger viszont feljött a dobogó legalsó fokára, letaszítva Mainit.

Végül Hadjar nagyszerű teljesítménnyel simán behúzta a győzelmet, Stanek élete legjobb eredményét érte el az F2-ben második helyével, Hauger pedig újabb dobogós helyezésével feljött a bajnoki tabella második helyére, amelyet még mindig Maloney vezet. Oliver Bearman megszerezte első pontját a szezonban, a 16. helyről indulva jött fel a nyolcadik pozícióig. Folytatás holnap a főfutammal magyar idő szerint hajnali fél kettőtől.

 

Frissítés: Isack Hadjar 10 másodperces időbüntetést kapott a futam utáni vizsgálatok során, őt találták felelősnek a rajt utáni Bortoleto-Martí-balesetért. A francia pilóta így a hatodik helyig esik vissza, a győzelmet pedig így az élete első F2-es diadalát arató Roman Stanek örökli meg. Kush Maini feljött a dobogó legalsó fokára. Ezen kívül Oliver Bearmant is 10 másodperccel büntették Joshua Dürksen leszorítása miatt a pályáról, így a brit továbbra is nulla ponttal áll az idei F2-es szezonban. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: