DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Az F1 Academy hasznos a nőknek vagy sem?

Többek között ezt a kérdést tette fel minden idők egyik legsokoldalúbb versenyzőnője, Ellen Lohr, aki annak idején nem volt hajlandó a női értékelés első helyéért járó díjakat elfogadni.

Kevés hölgyversenyző futott be annyira változatos karriert, mint a hosszú pályáfutása során többek között formulaautókkal, kamionnal, a Dakaron és NASCAR-autókkal is versenyző, a DTM-ben futamot is nyerő Ellen Lohr. A német versenyző jelenleg is az autósport ütőerén tartja kezét, s egy interjúban saját karrierje mellett a versenyzőnők aktuális helyzetéről és lehetőségeiről beszélt – természetesen mindenekelőtt az F1 Academy második szezonja apropóján.

lohr



„Remélem, tisztában vannak azzal, hogy mit kapnak” – mondta a saját korában rendelkezésre álló jóval szűkebb lehetőségekre utalva. „És remélem, azzal is tisztában vannak, hogy az nem lehet a történet vége, hogy részt egy vesznek fejlesztési programban. Többet kell követelniük.”

Lohr emellett kritikával illette azokat a versenyzőnőket, akik nem érdemi alapon jutottak lehetőségekhez: „Sok tehetségtelen nőnek adódott lehetősége szponzorpénzhez jutni, mert tévés műsorvezetők voltak vagy valami hasonló. És ezt én igazán károsnak éreztem, mert talán látszott némi szeretet a motorsport iránt, de nem volt igazi szenvedély, nem volt meg a tehetségük, hogy továbblépjenek.”

jorda

Carmen Jorda – a kritikai valószínűleg többek között neki szól

Szerinte azonban az igazi fejlődés kulcsa nem abban rejlik, hogy valaki egy külön női értékelést, vagy női bajnokságot megnyer, hanem ha valaki egy teljes mezőnyben is megállja a helyét, ezért méltatta külön Sophia Flörscht, aki nem indul a kizárólag nőknek szóló sorozatokban, és nem is vállalt el egy jól fizető GT-s állást – s annak idején ő maga sem volt elfogadni a legjobb versenyzőnek járó díjakat.

Lohr a három szezont megélt W Seriesnek kimondottan ellene volt, s a széria végül igazi katasztrófa lett, ahol „a közösségimédia-tevékenységek végül fontosabbak lettek, mint maga a versenyzés a pályán.” Az F1 Academy ennél valamivel jobb, hiszen szorosan kötődik a királykategóriához, de végső soron ez még mindig nem az, amire hosszú távon szükség lenne:

pin-saudi

„Milyen tapasztalatot szereznek, ha egymás ellen versenyeznek?” – tette fel a kérdést. „Nem lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő szinten vannak-e vagy sem. Ez az F1 meg összeteszi a kezét, és azt mondja, hogy szép munka, most már nem kell ezen gondolkodnunk, mert marketing szempontból teszünk valamit a nőkért.”

„Ezeknek a lányoknak tényleg meg kellene próbálniuk bejutni az F3-ba, és ott harcolni, megmutatni a tehetségüket, és azt, hogy képesek-e többre” – hangsúlyozta Lohr, aláhúzva, hogy aki az F1-ben akar versenyezni, annak nem az F1 Academyben kell eredményesnek bizonyulnia, hanem koedukált mezőnyben.

flörsch-f3

Az F1 Academy pozitívumát mindenesetre azért ő maga is látja: „Ráirányította a figyelmet arra, hogy a nők nincsenek eléggé képviselve, és sok lánynak adott motivációt. Nemsokára megtörténhet, hogy egy nőt látunk majd az F1-ben, s bár ehhez még mindig kell némi idő, soha nem volt még ilyen pozitív a helyzet, mint most.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: