DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Prema-győzelmet hozott az F3 ausztrál főfutama

A svéd Dino Beganovic zárt az élen Melbourne-ben vasárnap. Mögötte az élről induló két olasz, Fornaroli és Mini végzett a második és harmadik pozícióban.

Helyi idő szerint vasárnap délelőtt folytatódtak a Formula-3 küzdelmei a Stenshorne-sikerrel záruló szombati sprintverseny után. Az első sorból Leonardo Fornaroli és Gabriele Mini, a másodikból pedig Dino Beganovic és Nikita Bedrin várhatták a piros lámpák kialvását, míg az ötödik rajthelyről a pontversenyt vezető Luke Browning indult.

A rajtnál az első 5 versenyző megtartotta pozícióját, azonban hátrébb több incidens is történt. Tim Tramnitz és a tegnap biztonsági autós fázist okozó baleset egyik résztvevője, Tasanapol Inthraphuvasak az első kanyarban ért össze. A harmadik szektorban pedig Tommy Smith és Joseph Loake végezte a sóderágyban, ez utóbbi miatt be is jött a biztonsági autó a pályára. Emellett az első körben az egyetlen női versenyző, Sophia Floersch is feladni kényszerült a versenyt.



A futam a hatodik körben folytatódott, a Hitechnél versenyző Browning egyből meg is előzte Bedrint, ezt követően pedig a Fornaroli-Mini-Beganovic-Browning négyes lassan el is szakadt a mezőny többi tagjától. A verseny ezt követő, középső szakaszában az izgalmakat a pontszerző helyek második felében zajló harc biztosította.

Oda-vissza előzte egymást 5-6 pilóta, köztük Charlie Wurz és Sebastian Montoya is, akik mindketten korábbi F1-es pilóták – Alexander Wurz és Juan Pablo Montoya – gyermekei. De ebben a csoportban volt a már említett Bedrin, a Camposból Oliver Goethe és Mari Boya, Christian Mansell és Arvid Lindblad is.

A verseny felénél az élmezőnyben is elindult a harc. A hátsó sikánban előbb Beganovic, majd Browning is megelőzte az Alpine-akadémista Minit, ezzel felállva a képzeletbeli dobogóra. Sőt, a Prema svédje itt nem állt meg, két körrel később Fornarolit is megelőzte, és átvette a vezetést.

Ezt követően az olasz tartotta a lépést Beganoviccsal, sőt, az utolsó körökre lőtávolba is került, csakúgy, mint Mini Browninghoz képest, így izgalmas finálé alakult ki. Azonban előzés csak az utóbbi párharcban történt, így a versenyt Beganovic nyerte meg Fornaroli és Mini előtt. Browning, a pontverseny éllovasa pedig negyedik helyével megtartotta pozícióját a tabellán.

A további pontszerző helyeket Wurz, Montoya, Boya, Bedrin, Goethe és Mansell töltötték fel. A tegnapi sprintgyőztes Stenshorne rossz napot zárt: előbb összeért Noel Leonnal, később pedig defektet és büntetést is kapott.

A következő F3-as futamra közel két hónapot kell várnunk, azonban akkor egymást követő hétvégéken is láthatjuk majd a juniorokat, hiszen május 17-19-ig Imolába, május 23-26-ig pedig Monacóba látogat majd a mezőny.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: