DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

F2: Barbadosi győztes, újonc a dobogón a sprinten

A gumikezelés volt a siker kulcsa az idei első Formula-2-es sprintfutamon, amelynek végén a barbadosi Zane Maloney örülhetett, az újonc Pepe Martí pedig rögtön bemutatkozásán a dobogón végzett.

Az F3 után a Formula-2 idei szezonjának első sprintfutamát is megrendezték Bahreinben, ez alkalommal rendhagyó módon péntek délután sorakoztak fel a pilóták a rövidített versenyhez. A szokás szerint hatalmas izgalmakat hozó időmérőn eredetileg a PHM-es újonc, Taylor Barnard végzett a tizedik helyen, így ő indulhatott volna a fordított rajtrácsos pole-ból, Kush Maini kizárása miatt azonban mindenki előrelépett egyet, így a DAMS amerikaija, Jak Crawford rajtolt az élről.

Crawford simán tartotta első helyét a rajt után, Victor Martins pedig felugrott a második helyre. Barnard a pontszerző helyekről is kicsúszott az első körös kavarodás közepette. A második körben máris jött a virtuális biztonsági autós fázis: Amaury Cordeel autója adta meg magát. Az újraindítás után hatalmas csata alakult ki az élen, a DAMS pilótája azonban tartani tudta a vezetést Martins-nal szemben. Az utolsó dobogós helyért hármas küzdelem alakult ki, amelyből végül a Sauber-junior Zane Maloney jött ki győztesen, majd ezzel a lendülettel a második helyet is átvette.



A barbadosi tehetség továbbra is száguldott a Rodin autójában, körökön belül az élen találta magát a nyolcadik helyről indulva. A további pontszerző helyeken is volt akció bőven, két újoncot érdemes kiemelni: Paul Aron és Pepe Martí is szépen tartotta magát a top nyolcban. A Prema szuperpárosa folytatta tegnapi szenvedését, Andrea Kimi Antonelli és Oliver Bearman is a mezőny végében haladtak.

Martins a harmadik helyen vétett egy apró hibát, illetve a lágygumik is elkezdtek elkopni az autóján, így a mögötte érkező Isack Hadjar le tudott csapni a pozíciójára, nem sokkal később pedig már Martí is átlépte az Alpine támogatottját. A Campos párosa aztán a legalsó dobogós pozícióért folytatott házicsatát, amelynek nyertese a debütáns Martí lett.

Az élen a leintésig már nem változott semmi, így Maloney domináns teljesítménnyel szerezte meg karrierje első F2-es győzelmét, őt Crawford követte. Martí élete első Formula-2-es futamán felállhatott a dobogóra, valamint az ötödik Aron és a hatodik helyig feljövő McLaren-nevelt Gabriel Bortoleto is nagyszerűen teljesítettek első versenyükön a szériában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: