DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ez lehet a kulcs a Honda sikeréhez

Mióta a japán gyártó 2015-ben visszatért az F1-be, nem sok jó eredményben volt része. Még a dobogót sem érték el a japánok, de Ross Brawn szerint a Red Bull-lal ismét sikeresek lehetnek.

A McLarennel való együttműködés gyakorlatilag katasztrófának mondható. Fernando Alonsóék néhány ötödik helyet szállított a japánoknak és a wokingiaknak, de általában a mezőny közepén vagy végén kullogtak autóikkal. 2017 végén meg is történt a szakítás, és a Honda a Toro Rosso mellett próbált szerencsét. A megbízhatóság és a teljesítmény terén is sokat javult a gyártó, ráadásul idén már a Red Bull is a japánok erőforrásait fogja használni. 

Sokan nem merik megjósolni, mi sülhet ki ebből a kapcsolatból, most viszont egy olyan ember szólalt meg, akinek már volt szerencséje a japán gyártóval dolgozni. Ross Brawn felelevenítette az akkor előkerülő problémákat: „Az egyik titok a Honda sikerességéhez a mérnökök felkészítése lehet az F1 kihívásaira. Amikor megérkeztem hozzájuk, akkor ők nem tudták jó felmérni a realitásokat.”

„A munkám az volt, hogy kapcsolatban legyek a mérnökökkel, biztossá kellett tenni, hogy a helyes területeken dolgoznak, tudatában vannak a prioritásoknak és az információknak, és megvan a valós képük is arról, hogy mi történik éppen. Amikor megérkeztem hozzájuk, azt a látszatot keltették, hogy az övéké az egyik legjobb motor. Mivel ismerős voltam a Ferrarinál, világos volt, hogy ez nincs így.”

 brawn-a-hondarol-2019



A Liberty Media vezetőségének tagja szerint éppen az energiaitalosok képesek arra, hogyan kell majd bánni a japánokkal: „Meg kell értetni a Honda embereit a valós helyzettel, a valós prioritásokkal, és azzal, mire kellene koncentrálniuk, és mik a legfontosabb területek. Úgy vélem, hogy a Red Bull nagyon jó lesz ebben. A Red Bull egy félelmetes cég, ami remek autókat gyárt, és ezért ez egy különleges lehetőség a Honda számára a siker elérésére.”

Brawn fényes jövőt jósol a két félnek: „Azt gondolom, hogy a Red Bull továbbra is nyerni fog, bár azt nem tudom, elég lesz-e ez arra a partnerségük első évében, hogy megnyerjék a bajnokságot. Nagyon különleges lenne, ha ezt véghez vinnék, de a következő szezon az első lesz nekik, ami után több bajnoki címet is bezsebelhetnek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: