DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Újabb történelmi helyszín térhet vissza

Rio de Janeiro a Formula-1 vezetésének legújabb célpontja. Az évtizedes múlttal rendelkező versenyhelyszín utoljára 1989-ben adott otthont a száguldó cirkusznak, Brazília pedig óriási piac.

1990 óta a Brazil Nagydíj helyszíne Interlagos, ahol rengeteg izgalmas és világbajnokságot eldöntő futamot rendeztek az elmúlt szűk három évtizedben. Korábban egy másik brazil metropolisz, Rio de Janeiro látta vendégül a Formula-1-es mezőnyt, ahol úgyszintén említhetünk fantasztikus versenyeket, például éppen a legutolsót, az 1989-est.

Az interlagosi pálya privatizálása éppen most zajlik és ez a jövőbeli szerződések megkötésekor előre nem látható problémákat okozhat. A lelkes brazil rajongók mindig különleges hangulatot teremtenek hazai futamuk idején a pályán, Interlagosnak pedig 2020-ig van szerződése a Formula-1-gyel. Chase Carey, az F1 egyik vezetője pedig számba veszi a lehetséges alternatívákat is.

Rio utolsó királya Nigel Mansell a Ferrarival


A brazil médiaóriás Globo arról adott hírt, hogy Carey találkozott Rio első emberével, Luis Fernando Pezaóval, hogy megvitassák annak lehetőségét, hogy a nagyvárosban F1-es pályát építenének. 1978 és 1989 között a Jacarepagua aszfaltcsíkon rendezték a versenyeket, ám a pálya a 2016-os olimpiai játékok miatt négy évvel korábban elbontásra került.

A sajtóhírek szerint Carey szeme előtt egy olyan pálya lebeg, amelyről tökéletesen látható lenne a tengerpart. „Kevéssel az interlagosi futamot követően Carey már Rióba utazott, ahol eltöltött néhány napot, miközben fontos találkozókat bonyolított le a város vezetőivel. Állítólag a tengerpart látványa csak fokozta az F1 vezetőjének elképzelését arról, hogy jó ötlet lenne Rio de Janeiróba vinni a száguldó cirkusz mezőnyét” – fogalmaz a Globo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: