DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottas nagy árat fizetett a védelmezésért

Ross Brawn szerint a csapatmunka remek példáját láthattuk a Mercedesnél a Magyar Nagydíjon is, ám a Lewis Hamiltont segítő Valtteri Bottas igencsak ráfizetett arra, hogy társát segítette.

Kevés híján a pole-pozíció is megvolt a finn pilótának az időmérő edzésen, de végül hiába rajtolhatott az első sorból, stratégiáját végig az határozta meg, hogy védelmezze Lewis Hamiltont Sebastian Vetteltől és Kimi Raikkönentől. A verseny elejétől (egyre növekvő) tisztes távolságot tartott a bajnoki éllovastól, Vettel pedig nagyon sokáig nem tudott előzni.

Igaz, a Ferrari saját magának is köszönheti, hogy Vettel a hosszabbra nyúlt kerékcsere után is a 77-es számú Mercedes mögé érkezett vissza, így hiába voltak sokkal frissebb gumijai, csak a hajrában tudott előzni, amikor Hamilton már igencsak messze járt. Az időmérőn elért Mercedes első sor meghatározta a futam végkimenetelét, Hamilton első és Bottas második helye is kellett ahhoz, hogy a Ferrari kutyaszorítóba kerüljön.

Már a rajtnál is úgy helyezkedett Bottas, hogy a Ferrarinak esélye se legyen kívülről támadni


„Lewis sikerének alapját a rendkívül nehéz körülmények között megvívott kvalifikációs sikere képezte. Az ő pole-pozíciója mellett hasonlóan fontos mozzanat volt, hogy csapattársa indulhatott mellőle. Bottas kulcsfontosságú szerepet játszott, de a Ferrari elszúrta a kerékcserét, amivel Vettel a finn elé kerülhetett volna. Így a bokszkiállások után Bottas további hosszú körökig maga mögött tarthatta Sebastiant, így a németnek esélye sem maradt, hogy Lewist támadhassa” – elemezte a Magyar Nagydíjat Ross Brawn, a Liberty Media egyik első embere, korábbi Mercedes-csapatfőnök.

„Valtteri viszont nagy árat fizetett a védelmezésért, elvesztette a dobogós helyek mindegyikét, sőt, még a végén Daniel Ricciardo is megelőzte. Ugyanakkor, amit a Mercedes végigvitt, igazán nagyszerű csapatmunka volt. Ennek segítségével Lewis és a Mercedes tovább növelte előnyét a világbajnoki összetettben” – tette hozzá Brawn.

Nem könnyű Valtteri Bottas helyzete csapaton belül, ponthátránya most már igen tetemes Lewis Hamiltonnal szemben és a Német Nagydíj után a Hungaroringen is alárendelték a finnt a csapatérdeknek. El is hangzott a futam után a szárnysegéd kifejezés Bottasra, amit utána kénytelenek voltak kimagyarázni. Ám több esetben is látható, hogy az Ezüst Nyilak vezetősége Hamiltonra építi a taktikát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: