DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Még mindig furcsállják a Ferrari motorját

Bár az FIA hivatalosan is közzétette, hogy a mélyebb vizsgálatok alapján is teljesen szabályos az olasz erőforrás, a riválisok még mindig folyamatosan megkérdőjelezik a szisztéma legalitását.

Már Monacóban is mélyrehatóbb vizsgálatokat kezdett a szövetség a Scuderia erőforrásának rendkívül speciális energiavisszanyerő-rendszere miatt, ezt később is folytatta még heteken át. Az adatok azonban semmilyen szabálytalanságot nem mutattak, tény, hogy az olaszok egy kifejezetten bonyolult megoldással álltak elő, ami azonban megfelel a szabályzat betűinek.

Ez nem kizárólag a gyári istállót segíti, hanem a partnercsapatokat, a Haast és a Saubert is. Érezhetően megugrott a teljesítményük az utóbbi bő két hónapban, ebbe pedig a vetélytársak nehezen nyugodnak bele. Legutóbb a Mercedes csapatfőnöke fogadta el kissé keserűen a tényeket, hogy nincs mit tenni a Ferrari újítása ellen, nekik is ki kell valami újat találni.

A Ferrari és partnerei sokat profitálnak az új motorból


De nem csak a Mercedest zavarja még mindig az olaszok motorteljesítménybeli nagy ugrása. „Valami történik náluk, ami nagyon különös. Az elmúlt néhány héten, Franciaország óta szerintem az összes, Ferrari-motoros autó óriási lóerő-többlettel rendelkezik. Ez a Haas ellen nagy nehézséget jelent, mert látható, hogy a kanyarokban egy szinten vagyunk, vagy talán még jobbak is, de az egyenesekben rengeteget veszítünk” – panaszkodott Nico Hülkenberg, a Renault gyári pilótája.

Charlie Whiting és az FIA más fontos szakemberei tanácskoztak a Mercedes képviselőivel Hockenheimben, hogy megvitassák ezt a kérdést. „Több csapat is változatlanul megkérdőjelezi a Ferrari rendszerét, mi azonban minden egyes vizsgálatnál ugyanarra a következtetésre jutunk, amire Monacóban is, minden szabályos. Le kell nyugtatnunk a többi csapatot” – nyilatkozta az FIA versenyigazgatója.

A Renault F1-es főnöke továbbra is furcsának tartja a Ferrari hirtelen előrelépését. „Tudjuk, hogy lóerő-hátrányban vagyunk, egészen eddig a Mercedeshez mértük magunkat. Látható, hogy a Ferrari átlépett a riválisokon, bámulatos ugrást vittek véghez, gratulálunk nekik. Vakarjuk a fejünket, mert a GPS adatok szerint rendkívül fura, amit tesznek. De attól, hogy valami furcsa, nem jelenti azt, hogy illegális is. El kell fogadnunk, hogy minden szabályos és még keményebben dolgozni, hogy mi is hasonlót vihessünk véghez” – ismerte el Cyril Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: