DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Exkluzív: Helyrebillent Hamilton lelki egyensúlya Barcelonában

Lewis Hamilton a vártnál jóval simábban nyerte a Spanyol Nagydíjat, az újabb siker pedig helyre billentette a négyszeres világbajnok címvédő lelkiállapotát. A brit klasszis már a 64. győzelmét aratta, ám a derbi utáni Mercedes-sajtóértekezleten elárulta: még mindig úgy tud örülni egy-egy diadalnak, mintha annak idején az elsőnek.

A brit pilóta szerint a hűvös idő kulcsszerepet játszott abban, hogy a Mercedes az idény első komolyabb fejlesztési hullámának helyszínén, Barcelonában simán nyert, és sem a Ferrari, sem pedig a Red Bull nem tudta érdemben veszélyeztetni a csillagos egylet sikerét. Egyes feltételezések szerint afelett sem lehet szemet hunyni, hogy a Pirelli által erre (valamint a Paul Ricardra és Silverstone-ra) készített vékonyabb futófelületű abroncsok az Ezüstnyilak számára jobban feküdtek, mint a riválisoknak, a lényegen azonban ez sem változtat: a turbós hibridkorszakot domináló bajnokcsapat – amely az új érában még egyszer sem kezdett idényt olyan harmatosan, mint az ideit – az ötödik futamon aratta az első, tényleg erőből összehozott győzelmét.

hamilton-mercedes-barcelona-2018-2



Bár Hamilton Bakuban is a dobogó legfelső fokán pezsgőzhetett, az azeri diadalt tulajdonképpen tombolán nyerte és egészen mostanáig elégedetlen volt az idei produkcióval. A Circuit de Barcelona-Catalunyán megszerzett pole pozíció és győzelem jót tett a világbajnoknak, aki elismerte: ez a hétvége helyrebillentett a lelki egyensúlyát. „Nincs csodálatosabb érzés annál, mint hogy idejöttünk, jól teljesítettünk és meggyőző diadalt arattunk. Nyerni így kell és éppen ezért nagyszerű érzéseim voltak, amikor a leintés után kiszálltam az autómból. Nem minden sikernek van olyan hatása, mint ennek a mostaninak. Ez a mostani olyan volt, mint a legelső, amely mindig különlegesebb a többinél. Annál inkább boldog vagyok, hogy nagyon régen versenyzem, régesrég benne vagyok ebben az egészben, de még mindig tudok örülni, még mindig képes belül feldobni egy győzelem. Ma este úgy fogok aludni, mint egy bébi, mert tudom, hogy jól végeztem a munkámat ezen a hétvégén” – fogalmazott kissé elérzékenyülten Hamilton, akinek a spanyolországi eredmény után 17 pontnyira nőtt az előnye a bajnoki ponttáblázaton üldözőjével, a Ferrari versenyzőjével, Sebastian Vettellel szemben.

Mint ismeretes, Hamilton szerződése az idei szezon végén lejár, s ahogyan az ilyenkor lenni szokott, mindenféle pletykák látnak napvilágot. Arról ugyan nem is spekulálnak, hogy esetleg csapatot vált a szigetországi klasszis, arról viszont itt-ott már pusmogtak, hogy talán nem tervez hosszú távra. Amíg nincs új szerződés, nem lehet tudni, hogy mire készül a 33 esztendős pilóta: arról már a télen is lehetett hallani, hogy „hamarosan” megköttetik az új kontraktus, konkrétumok helyett viszont továbbra is csak pozitív hangvételű porhintést hallani az érintettektől.

hamilton-mercedes-barcelona-2018-3

„Természetesen nem szeretnénk elveszíteni Lewist és abban is biztos vagyok, hogy ő sem szeretne sehová menni. Minden azon múlik, hogyan érzünk egymás iránt, márpedig a mi esetünkben ezzel biztosan nincs probléma. Más, ennél fontosabb teendőink voltak az elmúlt hetekben, például az, javítanunk kellett az autónk teljesítményén és el kell rendeznünk más dolgokat is. A szerződés véglegesítése egy olyan fázis, amelyben személyesen is szerepet kell vállalni, sok időt fordítva arra. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy időre félretesszük ezt a témát és alkalmas időben visszatérünk majd rá. Ezt is fogjuk tenni és beszámolunk majd a pozitív fejleményekről” – mondta a szerződés ügyével kapcsolatban a különítmény vezére, Toto Wolff a barcelonai győzelem után.

Hamilton a feletteséhez hasonlóan optimistán beszélt az új kontraktusról: „Ma az igazgatótanács összes tagja itt volt és sem közöttük, sem pedig a csapat tagjai között sincs senki, akinek kétségei lennének afelől, hogy létre fog jönni az új szerződés. Nem is vagyunk túlságosan messze attól, hogy véglegesítsük a dolgokat, úgyhogy szerintem a nagyon közeli jövőben ez meg is történik majd.”

Arról a formula.hu is meggyőződött a katalán versenypályán, hogy a Mercedes és a Daimler vezéreit feldobta a kettős siker. A különítmény hostessei pezsgővel fogadták a nagyfőnököket a csapat garázsánál a díjkiosztót követő forgatagban, ahol a legfőbb vezért, a legendás bajszáról ismert Dieter Zetschét meg is kérdeztük arról, hogy mit jelent a csapat és a vállalat számára a mostani – Hamilton szavaival élve „meggyőző” – futamgyőzelem.

„Nyilvánvalóan mindig, minden győzelem nagyszerű, a kettős győzelmek pedig még inkább. Mivel idén sajnos a vártnál lassabban lendültünk bele, így a mostani eredményünk különösképpen kielégítő. Úgy gondolom, hogy most itt tényleg kiváló teljesítményt nyújtott a csapatunk. Hogy mi volt a siker kulcsa? Gyorsabbnak kellett lennünk a többieknél! Mivel az abroncsok ezúttal jó működtek az autón, ezt meg is valósítottuk!” – mondta lapunknak fülig érő szájjal a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: