DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica meggyőző volt, jöhet a szerződés

Robert Kubica a két tesztnapon nyújtott teljesítményével lenyűgözte a Williams istállót is, a munkabírása és a legjobb körideje is teljesen rendben volt. Nemigen maradtak kétségek.

Az F1-es paddockban nem találhattunk olyan pilótát kedden és szerdán, aki Robert Kubicánál nagyobb nyomás alatt kellett volna, hogy teljesítsen. 2008 összetett negyedik helyezettje ugyanis itt kellett, hogy meggyőzze a grove-i istállót, hogy a jövő szezonra őt szerződtessék.

Ugyan a Williams hangsúlyozta, hogy nem a köridő a leglényegesebb Kubica számára, a szerdai tesztnapon ebben is odatette magát. A lengyel azonos keveréken gyorsabb kört tett meg, mint Lance Stroll, valamint szintén ilyen körülmények között Szergej Szirotkinnál egy fél másodperccel bizonyult gyorsabbnak. Egyéni legjobbja 1:39,947 lett. Végül a hiperlágy abroncsokkal is száguldott néhány kört, azokkal 1:39,485-re faragta le legjobb idejét.

Más összehasonlítási alapot is találtak a szakemberek. A szombati napon Sebastian Vettel 1,773 másodperccel verte a Ferrarival Felipe Massát. A második tesztnap leggyorsabbja szintén Vettel volt, Kubica hátránya pedig azonos gumikeveréken 1,934 másodperc. Egyöntetű a vélemény, Kubica máris azonos nívón ment az autót sokkal jobban ismerő Massával, a lengyel ennél már csak jobb lesz, amint még inkább kiismeri a Williamst.

Vajon kit választ a Williams a jövő évre?


A csapat elismerte azt is – és talán ez a legfontosabb a kétkedők számára -, hogy az egyszeres futamgyőztesnek semmilyen fizikális problémája nem adódott az autó hosszantartó vezetése közben sem. „Robertnek egyáltalán nem voltak problémái a vezetéssel, kiemelkedően jó munkát végzett a megtett körök számában és a munka minőségében is. A visszhangok a csapaton belül is nagyon jók" - ismertette a helyzetet Paddy Lowe, technikai igazgató.

„Még én is érzem, hogy napról napra javulok. Rengeteg energiát invesztáltam ebbe a visszatérésbe, most már én is úgy vélem, igen jó esélyeim vannak arra, hogy elérjem céljaimat” – nyilatkozta a második tesztnap után Robert Kubica. A célt pedig úgy hívják, hogy a Williams másik ülése, ezzel pedig február 26-dikán a barcelonai tesztnapon újra találkozhatnánk Robert Kubicával, aki a jelek szerint nem roppant össze a nyomástól és sikerrel vette az akadályt. A szakértők véleménye szerint minden kételyt eloszlatott a lengyel, jöhet a visszatérés.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: