DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Grosjean: El sem kellett volna indítani…

Meglehetősen ingerült nyilatkozatot adott a Haas F1-es pilótája az Olasz Nagydíj időmérő edzésének legelején elszenvedett balesete után – szerinte a versenyirányítás rossz döntést hozott.

Esős időben kezdődött meg a monzai kvalifikáció, amelynek első etapja azonban csak alig négy percig tartott, Romain Grosjean ugyanis a célegyenesben törte össze a vízen felúszó autóját. A francia versenyző már a csapatrádión is rengeteget panaszkodott a körülményekre, majd a balesete után, a Sky Sports kameráinak nyilatkozva is csak nehezen tudta visszafogni magát:

grosjean-haas-f1-monza-kvali-crash



„Próbálok nyugodt maradni és semmi olyasmit mondani, amit később megbánnék, de szerintem el sem kellett volna indítani az időmérőt. Már a kivezetőkörtől kezdve folyamatosan panaszkodtam, hogy ez túl veszélyes, azt sem láttuk, hol vagyunk. Nem hiszem, hogy egyedül voltam ezzel. Az, hogy az egyenesben tört össze az autó, egyértelműen megmutatta, hogy alkalmatlan a pálya. Egyszerűen túl sok volt a víz. Csalódott vagyok, hogy ilyen körülmények között elkezdtük a kvalifikációt, de mit tudtunk volna tenni? Ha az egyenesben visszaveszünk, valaki azonnal utolér. És nem tudhatod, mi van előtted – inkább várnunk kellett volna.”

Arra a kérdésre, hogy rosszabb volt-e a helyzet a Pirelli idei esős abroncsaival, így válaszolt a Haas pilótája: „Már az első körben is éreztem, de aztán még jobban megeredt az eső. Tudtuk, hogy ezekkel a gumikkal nagyobb az aquaplaning veszélye, de a pálya nagy része rendben volt, leszámítva a célegyenest, ahol teljesen új az aszfalt, ott nagyon sok volt a víz, ezért elég veszélyes is volt. Az FIA folyamatosan a biztonságot emlegeti: egyre jobban le kell lassítani a dupla sárgánál, bevezetik a halót… Ehhez képest elindítottak egy ilyen időmérőt, amit egyáltalán nem is kellett volna vagy legalábbis a kivezetőkörök után megállítani – szerintem más döntést kellett volna meghozni.”

Grosjean szerint maga a baleset amúgy nem volt vészes: „A becsapódás nem volt túl nagy, szerencsém volt, mert miután eltaláltam a korlátot, visszacsúsztam a pályára. De nem szabadna olyat látni a Formula-1-ben, hogy valaki megforog az egyenesben. Egyáltalán nem kellett volna kimennünk, ez az őszinte véleményem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: