DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Innentől jóval több motorhiba lesz?

Valtteri Bottas a Spanyol Nagydíjon egy mostanában ritkán látható, komoly motorhiba következtében volt kénytelen kiállni a versenyből. A Mercedes szerint nem egyedi esetről van szó, a motorhibák sűrűsödésére számítanak.

Bottas autójába egy eleve négy versenyt futott erőforrást szereltek vissza Barcelonában, miután a szabadedzéseket követően szivárgás lépett fel a fejlesztett motornál, így inkább próbáltak biztosra menni. Végül ez lett a finn versenyző veszte, mivel rosszul saccolták meg az erőforrás várható élettartamát és az egység nem bírta végig a futamot. Az Ezüst Nyilak csapatfőnöke, Toto Wolff szerint azonban erre jobb, ha felkészülnek az első helyért küzdő csapatok.

Wolff szerint ugyanis az idei szezon annyira szoros és annyira apróságokon múlik a siker, hogy a Mercedes és a Ferrari is szinte a maximumra tekeri fel erőforrását, hogy az utolsó lóerőket is kisajtolja a motorból, ezzel javítva a köridőkön. Ezzel viszont a határon táncol mindenki és nemigen tudnak spórolni az erőforrással, így jelentősen megnő a motorhibák esélye, amit az utóbbi években jóval kevesebbet láthattunk.

Bottas turbója csúnyán adta meg magát a futam közben


Amikor megkérdezte az Auto Motor und Sport a csapatfőnököt, hogy miért lett az idén kérdésesebb a megbízhatóság, nem is titkolta őszinte véleményét. „Mert abszolút a limitig emeljük a teljesítményt. Nem engedheted meg magadnak, hogy az ellenfelek plusz századmásodpercekhez jussanak, amikor ennyire szoros a Ferrari és köztünk a csata. Egy nullázás viszont nagyon érzékenyen érintené bármelyik pilótát. Ha Lewis Hamiltonnak lett volna problémája Barcelonában, akkor Vettelnek most több, mint 30 ponttal többje lenne” – nyilatkozta Toto Wolff.

A Mercedes azonban így sem keseredhet nagyon neki, ugyanis az egy év során büntetés nélkül felhasználható alkatrészek terén sokkal jobban áll, mint a Ferrari. Év végén kritikus lehet a helyzet, ha rajtbüntetéssel sújtanak egy világbajnoki címért küzdő versenyzőt az alkatrészlimit átlépése miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: