DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Így szabotálhatta Hamilton motorját a Mercedes

Toto Wolff és Paddy Lowe szerint nem történt semmi ilyesmi, utóbbi úgy véli, hogy ha ez lehetséges lenne, akkor sosem hibáznának - van, aki azonban felvázolt egy lehetséges megoldást.

Lewis Hamilton többször hangsúlyozta a 2016-os év során (ahogy haladtunk előre, úgy egyre többször), hogy gyanúsan sok technikai hiba sújtja, mely Malajziában, az emlékezetes elfüstölt motorral tetőzött be - innentől gyaorlatilag csak matematikai esélye maradt a világbajnoki címre. Összeesküvés-elméletből persze sosincs hiány, főleg ha egy csapat két versenyzője feszül egymásnak az első helyért éveken keresztül, de a Mercedes részéről természetesen továbbra is határozottan tagadják, hogy bármilyen módon befolyásolták volna a végeredményt.

"Szó sincs semmi ilyesmiről nálunk, de a többi csapatnál sem. Ha valaki ilyen mágikus dolgokon gondolkozik, az nem segít" - jelentette ki Toto Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatója a Motorsport-Total.com kérdésére. Így van ezzel Paddy Lowe is, aki azóta távozott már a világbajnok istállótól - nem is érti, hogy hogyan fordul meg ilyen valaki fejében.

hamilton_1



"Aki kicsit intelligens, megérti, hogy mindent megnyernénk és mindent irányítanánk, ha el tudnánk intézni egy meghibásodást akkor, amikor mi akarjuk. Ha így akarnánk befolyásolni, szabotálni az eseményeket, többet sosem hibáznánk. Véletlen egybeesés, hogy ezek a hibák Lewisszal fordultak elő többször, mint ahogy az is véletlen, ha valaki háromszor egymás után hatost dob egy dobókockával. Racionálisan kell gondolkodni és el kell fogadni a történteket, bármennyire is frusztráló" - mondta a leköszönő technikai igazgató.

Colin Kolles, a korábban több F1-es istállónál is dolgozó ex-csapatfőnök szerint is véletlenről van szó, de sosem lehet kizárni a szabotázs lehetőségét. "Ehhez több ember kellett, a motorelektronikához, a számítógéphez, nehéz lett volna kivitelezni a titoktartás miatt, Toto Wolff egyedül nem lett volna rá képes. Persze akár a gyárban is beépíthettek egy hibát az autóba, amiről aztán azt mondják, hogy ismeretlen, szóval akár szabotálhatták is."

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: