DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Hamilton tette méltó bajnokká Rosberget”

Sokan megkérdőjelezik Nico Rosberg vb-címének jogosságát, mivel szerintük csak csapattársa balszerencséjének köszönhetően győzte le őt – egy korábbi F1-es világbajnok nagyon nem ért egyet ezzel.

Jacques Villeneuve az utóbbi években elsősorban szókimondó nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet, így nem meglepő, hogy a sok vitát kiváltó évadzáró Abu Dhabi Nagydíj után is kikérték a véleményét. A kanadai versenyző annak idején 1996-ban és 1997-ben is hasonló bajnoki döntő részese volt – ebből a másodikat meg is nyerte –, így van tapasztalata a kiélezett helyzetek terén. Elmondása szerint ő nem talált semmi kifogásolnivalót abban, hogy Lewis Hamilton szándékosan fogta vissza a tempót, hátha mások beférnek Nico Rosberg elé:

„Nagyszerű verseny volt, Lewis mindent megtett, amit csak tudott, és egyszer sem vetemedett piszkos manőverekre” – idézi Villeneuve szavait a Motorsport.com szakportál. „Egyedül a csapattól érkező üzenetekért volt kár. Azok nem jöttek ki a legjobban, mert Lewis nem csinált semmi rosszat, egyszerűen csak azt tette, amit tudott. Szóval ez rendben volt, a Mercedesnek meg már nem volt veszítenivalója. Mindketten remekül versenyeztek.”

rosberg-hamilton-abudhabi-2016-dppi-1



Az ex-versenyző szerint ő maga is ugyanehhez a taktikához folyamodott volna húsz évvel korábban: „Talán még ennél nagyobb mértékben is!” – mondta Villeneuve, aki szerint ilyenkor már egyáltalán nem számítanak az istálló érdekei: „Az utolsó versenyen, amikor a csapatod már nem veszítheti el a világbajnokságot, már nincs is olyan számodra, hogy csapat. Ez az egyetlen alkalom az évben, amikor a csapatnak háttérbe kell vonulnia.”

Amikor arról kérdezték, hogy Rosberg méltó világbajnoka-e idén a Formula-1-nek, a kanadai így felelt: „Egyértelmű, és Lewis biztossá is tette, hogy méltó legyen. Ahogy Nico megközelítette az idény végét, s nem küzdött már annyira a győzelmekért, ezért más volt a helyzet. Lewis egyszerűen későn ébredt, ezen ment el az éve. A szezon felénél vette észre, hogy Nico tulajdonképpen gyors és komoly kihívó, de akkor már kicsit késő volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: