DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton hiába trükközött, Rosberg a világbajnok

A pole-ból induló brit az egész verseny során próbálta visszafogni a tempót, ám a többiek így sem tudtak igazán veszélyesek lenni rájuk, így a mögötte célba érő német lett a 2016-os F1-es világbajnok.

Itthoni idő szerint vasárnap 14 órakor jött el a várva várt pillanat: elrajtolt a világbajnoki elsőségről döntő szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj. A pole-ból Lewis Hamilton vághatott neki az 55 körös versenynek, s a rajt után is megőrizte a vezetést az összetettben 12 ponttal vezető Nico Rosberg előtt, mögöttük azonban már helycsere történt: Kimi Raikkönen megelőzte a szuperlágyakon induló Daniel Ricciardót. A másik Red Bull-pilóta is pórul járt: Max Verstappen összeért Nico Hülkenberg, a holland megforgott, így a mezőny végéről folytathatta a száguldást és kezdhette meg a felzárkózást.

Hamilton szemlátomást nem akart ellógni a többiektől, inkább megpróbálta összerázni a mögötte haladókat. A kerékcseréket is ő kezdte Raikkönennel egyetemben, s bár Rosberg egy körrel később állt ki Vettellel karöltve, nem változott közöttük a sorrendben. Verstappen ellenben a visszafogott tempónak köszönhetően jóval tovább tudta húzni a kerékcseréjét, s beékelődött a két Mercedes közé másodiknak. Közben meglepően sok volt a kieső: Magnussen, Bottas és Kvjat mellett azonban kétségkívül a visszavonuló Button műszaki problémája volt a legérzelmesebb pillanat.

Ahogy elkezdett fogyni a szuperlágy Verstappen autóján, Hamilton úgy kezdett némileg ellépni tőle, Rosberg viszont egy kifejezetten bevállalós manőverrel átlépte a hollandot. Verstappen viszont egyértelműen egy kiállásra játszott, ráadásul a korábbi cserének köszönhetően Ricciardo és Raikkönen is csak mögé tudott visszatérni a pályára, amikor megejtették a maguk kiállását – az ausztrál egyébként egy ügyes elévágással vette vissza azt a pozíciót, amit a rajtnál elvesztett Raikkönennel szemben.

Miután a Mercedesek is feltették a második szett lágy abroncsokat, Hamilton ismét próbálta lassítani a tempót, ám a Red Bullok nem igazán közeledtek hozzájuk. Vettel viszont egy ideig vezetett is, mivel ők elhúzták a második cserét, ráadásul a német Ferrarijára szuperlágy gumikat tettek fel az utolsó etapra. Vettel valóban nagyobb tempót diktált, mint a többiek, és sorra meg is előzte Raikkönent, Ricciardót, majd néhány kör elteltével Verstappent, a fináléban pedig már Rosberget is támadhatta.

Hamiltonra többször is rászóltak a rádión, hogy emeljen a tempón, ám hiába mondott ellent ennek a kérésnek és folytatta a taktikázást a brit, végül már nem változott a sorrend: Rosberg befutott mögötte másodikként, ez pedig azt jelentette, hogy a Formula-1 történetének 33. világbajnoka lett 2016-ban! A dobogót Vettel tette teljessé, megelőzve a Red Bullokat és Raikkönent – ezzel egyébként a németé lett az összetett negyedik hely –, a top10-be pedig a Hülkenberg, Perez sorrendben befutó Force Indiák, valamint a búcsúzó Massa és a mclarenes Alonso fért még be.

A futam végeredménye:



abudhabi-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: