DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Raikkönené a harmadik szabadedzés

Kimi Raikkönen és a Ferrari zárta az élen a Belga Nagydíj harmadik szabadedzését, a Red Bullnál viszont gond van: Max Verstappent műszaki hiba miatt alig láthattuk a pályán.

A pénteki gyakorlásokhoz hasonlóan ezúttal is a váratlanul nagy meleg nehezítette meg a csapatok dolgát a Belga Nagydíj harmadik szabadedzésén – ezzel együtt többen is a szuperlágy abroncsokkal gurultak ki a pályára. Alig öt percet kellett várnunk az első akcióra: Gutierrez tartotta fel az Eau Rouge után rendkívül veszélyesen Pascal Wehrleint, aki nagy tempónál kényszerült ki a fűre és kis híján komoly balesetet szenvedett. A Manor német pilótája joggal reklamált magából kikelve…

KimiSpa



A pénteki második edzésen leggyorsabb Max Verstappennek technikai problémája adódott és vissza kellett térnie a bokszba, közben Marcus Ericsson Sauberjéből is eltűnt az erő. Nico Rosberget mindez nem érdekelte, hamar az élre állt 1:48:880-as idejével, mögötte a két Force Indiával, a két Haasszal és a két Williamsszel – utóbbiaknál a dolog szépséghibája annyi volt, hogy ők szuperlágyon tudták tartani a többiek lágy gumikon futott tempóját. 

Szűk félóra elteltével kezdtek jönni a komolyabb szuperlágyas körök, élre állt a két Ferrari (Raikkönen-Vettel sorrendben), majd Sebastian Vettel került ismét forgalomba: Kevin Magnussen tartotta fel komoly tempónál, a négyszeres világbajnok ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét. Nem sokkal később Daniel Ricciardo autójára is felkerültek a szuperlágyak és át is vette a vezetést, Max Verstappent viszont nem láttuk többet a pályán: a fiatal holland Red Bullját az edzés folyamán nem tudta összerakni a csapat.

Ahogy arra számítani lehetett, a harmadik motorcseréjén is áteső Lewis Hamilton kizárólag a vasárnapi futamra készült és nem is futott gyors kört – a szimulációk során viszont meglehetősen szenvedett, többször is elfékezte az utolsó sikánt. Az utolsó percekre Marcus Ericsson autóját is életre keltette a Sauber, így ő is meg tudott tenni egy-két gyors kört a hajrában.

Az edzés legvégén Kimi Raikkönen ment egy nagyszerű kört, a finn pilóta bement 1:48 alá, Sebastian Vettel és Nico Rosberg sem tudta ezt megtenni - 2007 világbajnoka így az élen zárta a szombat délelőtti főpróbát. Érdekesség, hogy az újonc Esteban Ocon bő fél másodperccel megverte csapattársát, Pascal Wehrleint. A kockás zászlóval egyidőben még Hamilton futott egy szuperlágyas kört, de ebben is hibázott, így nem tudott odaérni a legjobbak közé - ahogy egyébként Rosberg sem, hiába kapta meg ő is a legjobban tapadó abroncsokat.

A gyakorlás végeredménye:

 11300

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: