DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Pilótakeringő: Bottas sárgára válthat

A nyári szünetben az átigazolási időszak is pihen, így ez egy alkalmas pillanat arra, hogy áttekintsük, a Német Nagydíj hétvégéje után hogyan fest a 2017-es pilótapiac legfrissebb állása.

Miután a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull is bejelentette, hogy változatlan felállásban vág neki az új szabályokat hozó következő szezonnak, a figyelem a jelenlegi középmezőny csapataira helyeződött át, ahol azonban igen komoly mozgolódásokra is esély van.

A legértékesebb elérhető ülések így a Williamsnél, a McLarennél, a Force Indiánál és a Renault-nál kaphatóak, és elképzelhető, hogy mindegyiküknél meg fog bolydulni a mostani felállás. Kezdjük a McLarennel, ahol most már tényleg itt lenne az ideje, hogy beültessék a 24 évével Max Verstappenhez képest már tényleg igazi felnőttnek számító Stoffel Vandoorne-t Fernando Alonso mellé, ugyanis ha ezt nem teszik meg, tényleg nehezen akadályozhatják meg Ron Dennisék, hogy pilótájuk a csoportosan várakozó riválisok egyikének ajánlatát fogadja el.

strollBanner-2

Lance Stroll személyében újabb 18 éves debütálhat?


Mindez azt jelentené, hogy Jenson Buttonnak távoznia kellene Wokingból, aki előtt feltehetően két lehetőség áll: vagy visszavonul, vagy utolsó egy-két évére átigazol a pályafutását 2000-ben beindító Williamshez, ahol elismerten érdeklődnek a szolgálatai iránt. A grove-iaknál nagy átalakulás várható pilótafronton, hiszen Felipe Massa szinten biztosan nem marad, és Valtteri Bottas sem rendelkezik szerződéssel, a finn számára pedig látva, hogy a csapat nem közeledik, hanem távolodik az élmezőnytől, bizonyára nem is sietős aláírni a hosszabbításról szóló papírt. A csapat elsőszámú tesztpilótája Alex Lynn, de mégsem az ő neve merül fel opcióként, hanem azé a Lance Strollé, aki idén meggyőzően vezeti az F3 Európa-bajnokság tabelláját, és ha megnyeri a bajnokságot, Verstappen nyomdokain akár ő is egyből az F1-ben landolhat, átugorva az összes többi nevelőszériát.

A Formula-1 folyamataiba egyik legjobb rálátással rendelkező újságíró, James Allen szerint pedig egyre nagyobb az esély arra, hogy Stroll jövőre, 18 évesen tényleg megkapja a debütálási lehetőséget, amibe befolyásos apjának, Lawrence Strollnak is lehet beleszólása. Egy másik esélyes a grove-i ülésre pedig Sergio Perez lehet, akinek a jelek szerint mégsem olyan bebetonozott a helye a Force Indiánál, mint azt Vijay Mallya állítja, és szponzoraival bármikor távozhat, ha egy jobb ülést találnak.

James Allen szerint a Williamsnél jelenleg a három legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Stroll mellé Perez, Bottas vagy Button csatlakozik csapattársként. Button ellen az szól, hogy egy világbajnok leszerződtetése nagyobb fizetésigénnyel is jár, és nem biztos, hogy az istálló kifizetődőnek érezné a mezőny legrutinosabb pilótájának megszerzését.

Valós esély van tehát arra is, hogy Bottas távozik a csapattól, de a még mindig a mezőny egyik legnagyobb ígéretének tartott finn szinte biztosan nem maradna ülés nélkül. Új otthona a Renault lehet, ahova a menedzselését végző Toto Wolff közbenjárására kerülhet be a Renault-t irányító Frederic Vasseurrel való jó kapcsolata révén. A franciáknál szinte biztos, hogy teljes sorcserét hajtanak végre, és az egyik ülésre jó sansza van a szintén Mercedes-kapcsolatokkal rendelkező Esteban Oconnak, aki debütálását akár már idén megejtheti a Manornál.

Dppi_00116012_261

Az egyelőre nem teljesítménye, hanem gyári ülése és fejlesztési potenciálja miatt vonzó Renault-nál a hírek szerint kopogtat a GP2 listavezetője, Szergej Szirotkin is, a csapat pedig szintén érdeklődik Perez iránt is, aki ha tényleg távozna a Force Indiától, az megnyitná az utat a Mercedes számára, hogy középcsapatba ültesse be másik védencét, Pascal Wehrleint.  

A saját merítési lehetőségek miatt mindig egyszerűbb a képlet a Toro Rossónál, ahol Carlos Sainz már biztos maradó, mellé pedig az újabb Red Bull-növendék, Pierre Gasly léphet fel Danyiil Kvjat egyre valószínűbbnek tűnő távozása után.

A Manor és a nemrég új tulajdonosok kezébe került Sauber azok a csapatok, ahol még teljes a bizonytalanság, és talán csak a szezon vége felé rajzolódik ki a pontos kép. Egy kiadó hely pedig még a Haasnál is lehet, ha borítékoljuk Romain Grosjean maradását, és ha Günther Steinerék nem akarnák megtartani a még pontot sem szerző Esteban Gutierrezt. Esetleg az új Ferrari-tehetség, Charles Leclerc érkezhet a helyére? 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: