DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Veszélyben a bakui Európa Nagydíj?

Június közepén először rendeznének F1-es futamot Azerbajdzsánban, de könnyen lehet, hogy a kormány pénzspórolás szempontjából a verseny törlése mellett fog dönteni. A pálya azonnal cáfolt.

„Van az a pénz, amiért Bernie Ecclestone bárhová elvinné az F1-et” - ilyen és ehhez hasonló mondatok terjengtek szakmán és rajongói körökön belül, amikor bejelentették, hogy Azerbajdzsán is feliratkozik a sportág által meghódított területek listájára, méghozzá Európa Nagydíj néven.

Úgy tűnik azonban, hogy az a pénz még sincs, hiszen a Kaszpi-tenger partján fekvő ország is megsínylette az olajár világpiaci árának folyamatos csökkenését az elmúlt hónapokban. Az azeri kormány annak érdekében, hogy megelőzze valutája értékcsökkenését megszorításokkal operál, ez pedig kihatással lehet az F1-es futamra is.



„Azerbajdzsán olajtermelő ország, az olajnak és az abból készült termékek ára viszont jelentősen csökkent 2015 eleje óta. Ez azt is jelenti, hogy az ország bevételei is csökkentek” - nyilatkozta Ali Hasanov, Ilham Alijev azeri elnök tanácsadója az állami Azertec hírügynökségnek.

2016. január 1-e óta további 25%-kal csökkent az olaj ára, ez idő alatt pedig az azeri valuta 30%-ot veszített értékéből - negatív előrejelzések szerint az állami tartalékok 3 hónapon belül el fognak fogyni. A Brazil UOL Esporte című lapnak nyilatkozó közgazdász, Natig Jafarly sem fest túl pozitív jövőképet a baku F1-es futam elé.

„Megszorításokkal kellett élni az állami büdzsé miatt, hiszen az olaj hordónkénti ára 50 dollár körül mozog” - az oilprice.net adatai szerint ez jelenleg 27 dollár körül mozog. „A pénz spórolásának legjobb módja, hogy törlik a nagydíjat, valamint az Iszlám Játékokat is” - tette hozzá Jafarly.

A bakui pálya részéről hamar cáfolták, hogy a Jafarly által festett baljós kép megvalósulhat. „A valuta leértékelése nem lesz hatással az első azerbajdzsáni Formula-1-es verseny megrendezésére” – idézi a motorsport.com a szervezők képviselőjét. „Az igazság az, hogy amikor az Európa Nagydíj költségvetését jóváhagyták, azt USA dollárban számították ki. Ennek eredményeként semmiféle változásra nem számítunk a jelenlegi büdzsében.”

„A BCC (a bakui pálya) osztozik mindenki aggályaival nemzeti pénzünk leértékelése kapcsán, és azt is elfogadja, hogy egy ilyen volumenű esemény megrendezése rendkívüli pénzügyi kiadással jár. Azonban ismét szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy F1-es verseny megrendezésének gazdasági hatása – rövid és hosszú távon, közvetve és közvetlenül – óriásit lendít a nemzeti gazdaságon” – mondta a szóvivő, aki a verseny miatt Bakuba látogató turisták által elköltött milliókkal, valamint több ezer új munkahely létrejöttével érvelt. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: