DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Cosworth: Nem kérünk a független motorból

A független F1-es motorszállítói szereppel korábban szóba hozott Cosworth úgy döntött, nem pályázza meg a tendert, miután az anyagilag veszteséges volna számukra. Két jelentkező azonban így is akad.

Néhány hete röppent fel a pletyka, miszerint az FIA 2017-től szeretne egy független motorszállítót bevonni a Formula-1-be, amely a kisebb csapatok számára kínálna olcsóbb alternatívát erőforrások terén. Nemrég a tender részleteit is nyilvánosságra hozta a szervezet, s természetesen azonnal megindultak a találgatások, hogy melyik cég is tölthetné be ezt a szerepet.

Cosworth-motor



Az elmúlt időszakban többek között a Renault-val is szóba hozott Mario Illien cége, az Ilmor biztosan beadja jelentkezését, ezt maga a mérnök is megerősítette. Rajtuk kívül az Advanced Engine Research (AER) is érdeklődik a lehetőség iránt, egy másik cég, a Cosworth azonban nem kíván pályázni – azt is elárulták, miért:

„Megvizsgáltuk, kik lennének a lehetséges partnereink. A válasz pedig a Red Bull, mivel nekik nincs hosszútávú szerződésük egyetlen motorszállítóval sem” – nyilatkozta Kevin Kalkhoven társtulajdonos a motorsport.com szakoldalnak. „Aztán megnéztük, milyen gazdasági vonzatai vannak annak, ha a semmiből fejlesztünk egy hajtásláncot, ami a feladatunk lenne. Ez pedig egyszerűen nem megfelelő: nagyjából 20 millió fontba kerülne mindenestül.”

„Emellett az idő is túl rövid ahhoz, hogy készíts egy motort úgy, hogy még a tervek sincsenek meg. Meg tudnánk csinálni, de a cégünk jelenleg roppant elfoglalt, és befektetni egy olyan projektbe, ami nem térül meg, üzletileg sem lenne logikus. Ezért udvariasan visszautasítjuk a lehetőséget, hogy pénzt veszítsünk” – fogalmazott Kalkhoven.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: