DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Újabb legendás pálya térne vissza az F1-be

Kerek harminc évvel ezelőtt rendezték az utolsó F1-es Holland Nagydíjat, de a zandvoorti önkormányzat most ismét azon gondolkozik, hogy visszaviszi a tengerpartra a száguldó cirkuszt.

1985. augusztus 25. Ekkor rendeztek utoljára Forma-1-es Nagydíjat Zandvoortban, melyen manapság régi autóknak szerveznek versenyeket, de a DTM, és különféle sportautós szériák is előszeretettel használják a közvetlenül az Északi-tenger mellett fekvő aszfaltcsíkot. A helyszín 2-es minősítést kapott a Nemzetközi Automobil Szövetségtől, ami jelenlegi állapotában nem teszi lehetővé, hogy fogadja az F1-es mezőnyt, de a helyi politikusok nem zárják ki, hogy elvégzik a szükséges módosításokat, ha ez az ára, hogy visszacsalogassák a világ leghíresebb autóverseny-sorozatát.



„Mindenki izgatott a lehetőség miatt” - idézte a GPUpdate.net a helyi önkormányzatot vezető VVD párt egyik tagját, Jerry Kramert. „Szerintem együtt, a helyi kormányzatok és üzleti érdekeltségek meg tudnának vele birkózni. Történelmi pályáról van szó, így nagyszerű lenne, ha visszakerülne a naptárba. Tudatában vagyok annak, hogy több tízmillió euróba kerülne visszahozni ide a Forma-1-et, de mindenképp meg kell ismernünk a lehetőségeket.”

A zandvoorti pálya vezetője, Eric Weijers örül az önkormányzat döntésének. „Nagyon sok pénzre van szükségünk, de ez csak az első lépés” - nyilatkozta az NU-nak. Konkrét tervvel kell előállnunk, és egy darabig eltarthat a megvalósítása - körülbelül 2018-ban vagy 2019-ben lenne rá esélyünk. Egyszerűbben fogalmazva, három dolgot kell tennünk. Fejlesztenünk kell az infrastruktúrát, renoválni kell a pályát, és a pénzügyi követeléseknek is eleget kell tennünk. Ha ezek sikerülnek, ismét nagydíjat rendezhetünk Hollandiában.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: