DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 31. péntek
F1

Hamilton: Mindig utol akartam érni Sennát

A Mercedes F1-ese győzelmek számában beérheti példaképét, Ayrton Sennát Szingapúrban. Büszke erre, bár úgy véli, a brazil sokkal sikeresebb lett volna, ha nem szenved tragikus balesetet.

Különleges helyzetben van Lewis Hamilton a Szingapúri Nagydíj előtt: a Mercedes pilótája 160 versenyt teljesített a Formula-1-ben, emellett 40 győzelmet szerzett. A sportág legendája, egyben személyes példaképe, Ayrton Senna 161 rajttal és 41 győzelemmel rendelkezett. Hamilton egy másik Senna-csúcsot is beérhet, 8 pole-pozíciót sorozatban, ami a brazil versenyzőn kívül még senkinek sem sikerült. Emellett ha a szezon végén világbajnok lesz, harmadik címét szerezheti, amennyivel a példakép is rendelkezik.

„Amióta kisfiú voltam, mindig is utol akartam érni Ayrtont, és annyira hasonlítani hozzá, amennyire csak lehet – miközben továbbra is magam maradok. Mindig is úgy akartam vezetni az autót, vagy olyan szinten irányítani, ahogyan ő tette” – mondta a Sky Sportsnak Hamilton, aki dobogós helyezések terén az utolsó futamokon már túlszárnyalta Sennát, 81 pódiumot számlál 80-nal szemben.



„Egészen szürreális belegondolni, hogy 20 évvel később hasonló számú dobogóért vagy bajnoki címért harcolok, de emlékeznünk kell rá, hogy ha tovább versenyezhetett volna, akkor sokkal többet nyer. Ennek ellenére büszke vagyok rá, hogy eredmények terén hasonló lehetek egy ekkora nagysághoz.”

Hamilton idei fölényéhez nem fér kétség: Monzában pályafutása második Grand Slamjét szerezte, ami a pole, győzelem, leggyorsabb kör és az első helyen befejezett minden kör kombinációját jelenti. A versenyző nem unja a sikereket: „Az emberek, akik nézik a versenyeket, biztosan azt gondolják, hogy unalmas, de valójában nem az.”

„Mindig szembe kell nézned egy kihívással, és mindig ösztökéled magad, hogy jobb legyél. Szinte lehetetlen tökéletes kört összerakni, ezért mindig a hibátlant hajszolod, és minden vasárnap más érzés. Az ágy rossz oldalán ébredhetsz fel, a hangulatod és energiaszinted különböző lehet, azt pedig sosem tudod, mi fog történni a versenyen. Minden győzelem olyan, mintha az első lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: