DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WTCR

Itt a vége – Gabriele Tarquini visszavonul

Két forduló maradt hátra a Túraautó-világkupa és egyúttal a veterán olasz versenyző pályafutásából. A 59 esztendős pilóta a WTCR adriai fordulójának sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy befejezi.

Nem sok olyan versenyző van a világon, aki 50 év felett is igazán aktív marad, és a kora ellenére kiváló formát tud mutatni. Gabriele Tarquini azonban mai napig ilyen és egészen mostanáig az egyik biztos pontja volt a WTCR mezőnyének. A 60. életévét jövőre betöltő pilóta az olaszországi hétvége előtt hazájában tette meg a nagy bejelentést, melyre valahol azért már számítani lehetett.

Az olaszok legendás versenyzője a szezon elején egyszer már megemlítette, hogy valószínűleg a Hyundai lesz az utolsó márka az életében, mindez most teljesen biztossá vált. Tarquini pályafutása elképesztően hosszúra és gazdagra nyúlt. A 80-as évek végén a formaautókkal próbálkozott és összesen 38 alkalommal állhatott rajthoz az F1-ben, ám a sikerek ekkor még elkerülték.

Később a túraautókra váltott, ezzel pedig kiváló döntést hozott, hiszen 2003-ban Európa-bajnok lett az Alfa Romeo színeiben, 2009-ben a SEAT gyári pilótájaként szerzett világbajnoki címet, 2018-ban pedig a WTCR bajnoka lett, akkor már a Hyundai támogatásával. Az olasz pilóta tehát elégedetten zárhat le egy különleges korszakot, de elmondta, nehezen hozta meg a döntést.



„Ez egy olyan nap, amire soha nem gondol az ember, amikor elkezdi a karrierjét, de itt az ideje befejeznem, szóval a szezon végén visszavonulok. Ez egy hosszú történet, valamint hihetetlen élmény volt, rengeteg gyártóval, és sok barátot szereztem az út során. Nem tudok egyetlen embert sem megnevezni, mert tudom, hogy kifelejtenék valakit, aki segített a karrierem során. Szomorú nap ez, de az év közepén, az aragóniai győzelmem után hoztam meg a döntést. Akkor döntöttem el, hogy ez lesz az utolsó szezonom” ─ idézte Tarquini szavait a Touringcartimes.com

„Ez egy fura helyzet számomra, hiszen mindig a következő szezonra gondolok, de most szeretnék egy kicsit pihenni, és a legjobb döntést meghozni magam, a családom és a Hyundai számára is, hiszen különleges kapcsolatom van velük az elmúlt öt évből.”

A korábbi világbajnok biztosan nem fog újból neki kezdeni egy teljes szezonnak, ám azt nem tagadta, hogy időnként még láthatjuk őt a pályán, így nem tűnik el azonnal.

„Azon gondolkodom, hogyan tudnék a legjobban a motorsport mellett dolgozni, mivel nem akarom teljesen abbahagyni az autózást. Ez olyan, mint egy drog, nem tudok 100%-ról egyből leállni. Talán lesz majd néhány tesztem és lehet, hogy néhány versenyen is ott leszek, de nem fogok újra egy teljes idényt vállalni. Még mindig versenyképes vagyok, továbbra is mosolygok a sisakomban és tudom, hogy hiányozni fog az adrenalin, ami a versenyzésből fakad, de minden történetnek van egy eleje és egy vége. A történetem hihetetlenül jó volt, ezért a hazai versenyemen, Olaszországban ez a megfelelő pillanat arra, hogy bejelentsem ennek a végét” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: