DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 2. szombat
WEC

„Nem hittük, hogy túléljük a 24 órát” – meglepetésként érte a célba érés és a győzelem a Ferrarit

A Le Mans-i 24 órást megnyerő Ferrari pilótái nem gondolták, hogy egyáltalán célba érnek, tartottak a megbízhatóságtól: meglepődtek a győzelmükön.

Szenzációs győzelmet aratott a hétvégi Le Mans-i 24 órás futamon a Ferrari: az AF Corse #51-es autója végig remek tempót mutatva győzte le a Toyotát, és szállította a gyártó történelmi sikerét.

Pedig volt egy pont, amikor nem úgy tűnt, hogy ez lesz a vége: Alessandro Pier Guidi az élen haladva hibázott az éjszaka folyamán, lecsúszott a pályáról, és beleragadt a kavicságyba. Szerencséjére a sportbírók hamar visszatolták, és egy biztonsági autós fázist követően újra éles harcban volt az élmezőnyben.

51„Őszintén szólva az egy nehéz pillanat volt. Próbáltam elkerülni az ütközést (ki akart kerülni egy másik hibázó autót), rámentem a vizes részre, onnan pedig becsúsztam a sóderbe. Csak azt remélem, hogy a sportbírók gyorsak lesznek, és hihetetlen munkát végeztek, mert végül nem veszítettem kört. Majd a következő biztonsági autós fázissal visszakerültem a meccsbe” – nyilatkozta a hibát elkövető, de később parádés tempót autózó Pier Guidi.

„Persze az a pár perc a kavicságyban nem volt túl jó érzés, úgy éreztem, hogy elvesztettünk mindent, pedig vezettem a futamot. De sok idő volt még hátra, és tudtuk, hogy a Le Mans-i 24 óráson bármi megtörténhet. Nem adtam fel, próbáltam nyomni, és amint visszakerültem a meccsbe, azt mondtam, hogy oké, meg tudjuk csinálni.”

 

A technikai hibát is legyőzték

Éppen Pier Guidi vezette az autót, és egyperces előnnyel állt az élen a Toyota előtt, amikor jött az újabb ijesztő pillanat az egység számára: a bokszkiállás végén egyszerűen nem indult el az autó. Mire sikerült megoldani a problémát, a Toyota már megelőzte őket, és az olasznak a pályán kellett visszavennie a pozíciót egy remek manőverrel.

„Volt egy fals piros jelzésünk, és nem tudtuk beindítani az autót. Az egész rendszert újra kellett indítani, és a procedúra része volt, hogy egyszerre kellett nyomni két gombot, így tudtuk megoldani. Aztán megtörtént még egyszer, de ott már felkészültebb voltam, és el tudtunk indulni” – mesélte.

 

Nem számítottak a győzelemre

Az autó másik két pilótája, Antonio Giovinazzi és James Calado is arról beszélt, hogy abszolút meglepetésként érte őket ez a győzelem, nem számítottak rá.

„Olyan keményen nyomtuk, ahogy csak tudtuk, és a #8-as Toyotával hasonló tempót tudtunk produkálni. Alaposan meglepődtünk, hogy végig tudtunk érni a 24 órás futamon, mert a legnagyobb félelmünk a megbízhatóság volt” – mondta Calado.

„Nem számítottunk arra, hogy túléljük a 24 órát, de az egész csapat és minden csapattársam fantasztikus munkát végzett. Köszönöm ezt a Ferrarinak, és hogy megtörténhetett mindez. Nagyon büszkének kell lennünk” – nyilatkozta Giovinazzi.

lemans-ferrari-wec-giovinazzi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: