DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
WEC

WEC: Elvették Giovinazzi pole-ját Spában

Antonio Giovinazzi révén kis híján az F1 után a WEC-ben is a Ferrari szerzett pole-t pénteken: azonban végül elvették a körét, így Kamui Kobayashi és a Toyota rajtolhat az élről.

Három szabadedzés után szombat délután rendezték a WEC spái fordulójának időmérőjét: a mezőny a hamarosan esedékes Le Mans-i 24 órás futam főpróbájaként és természetesen a bajnokság harmadik fordulójaként utazott el a legendás belgiumi pályára, és a gyakorlások során némi meglepetésre Antonio Giovinazzi és a Ferrari produkálta a legjobb időt.

Az olasz azonban a kvalifikáción hibázott, megforgott az egyes kanyar kijáratán, de az igazi drámár Brendon Hartley okozta: még szinte el sem kezdődött az edzés, amikor az Eau Rouge tetején a falba csapta a bajnoki pontversenyt vezető #8-as Toyotát. Ezzel ez az egység ki is szállt a meccsből, de így is maradt 12 Hypercar, amelyek döbbenetesen szoros csatát vívtak.

És a legjobb formát végül a magát a hiba után összeszedő Giovinazzi mutatta, aki előbb feljött harmadiknak, majd második próbálkozásra ment egy hatalmas időt, és az utolsó szektorban megfordította a harcot: ugyan csak 35 ezreddel, de megelőzte a #7-es Toyotával támadó Kamui Kobayashit, és megszerezte a Ferrarinak az újabb pole-pozíciót! Ráadásul nemcsak a Giovinazzi kezei között szárnyaló #51-es, de a Molina által irányított #50-es Ferrari is remekelt, szintén csak 24 ezreddel csúszott be a Toyota mögé, így lett harmadik.

Frissítés: közben Giovinazzi pole-körét utólag elvették a pályahatárok megsértése miatt, így Kobayashi és a Toyota került a pole-ba, az #50-es Ferrari a második, Giovinazzi és az #51-es Ferrari pedig a harmadik!

ferrari-wec-giovinazzi



gio2

Ezen úszott el Giovinazzi és a Ferrari pole-ja

Mögöttük is jó volt a küzdelem, a 4-5. helyre végül a két Cadillac jött be, méghozzá úgy, hogy a #2-es autó (Earl Bamber) alig három tizedmásodpercet kapott Giovinazzitól: hiába a hosszú pálya, most volt a legszorosabb az időmérő a szezon során. A #6-os Porsche (Kevin Estre) lett a hetedik, és a most debütáló Jota Porsche (Will Stevens) a hetedik, ami jó kezdés utóbbi számára, és a márka számára sem rossz, hogy a szabadedzések szenvedése után végül a negyedik erővé váltak. Csalódást keltő időmérőt produkált a Peugeot, amely legutóbb Portimaóban jelentős lépést tett előre, most pedig újabbra készült a szabadedzések alapján, de nem jött ki a lépést egy körön: a #93-as egység (Jean-Eric Vergne) a Glickenhaus mögött a kilencedik, a #94-es (Gustavo Menezes) pedig csak a Vanvallt megelőzve a 11. helyről rajtolhat.

Az LMP2-ben a United Autosports #23-as autója (Tom Blomqvist) szerezte meg a pole-t a Team WRT #41-ese (Louis Deletraz) és a Prema #63-asa (Danyiil Kvjat) előtt, a GTE kategóriában pedig az Ort by TF Aston Martinja állhat be a legjobb rajthelyre.

A hatórás futam szombaton 12:45-kor kezdődik majd.

A végeredmény:

vége_2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: