DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WEC

Első transzneműként indulna Le Mans-ban Charlie Martin

Férfiként született, de már nőként éli életét Charlie Martin, akinek következő nagy célja, hogy az autósportban is letegye a névjegyét, és ő legyen az első olyan versenyző, aki nemváltás után vesz részt a Le Mans-i 24 órás.

A leicesteri születésű pilóta most 38 éves, és karrierje legnagyobb ugrásaként idén szintet lépett a hosszútávú versenyzés porondján, hiszen a német VLN sorozatban kapott szerződést, és az év során rajthoz állhat élete első 24 órás versenyén is a Nürburgringen. Az egy dolog, hogy fáradságos munkával, anyagi nehézségekkel szembenézve verekedte fel magát erre a szintre a brit nemzeti hegyi versenyektől indulva, ám Charlie Martin számára még sokkal küzdelmesebb volt az autósportban, sőt az életben való érvényesülés, mint bármely más versenyzőtársának.

EVti11ZXkAAlzgL



Martin fiúként született, ám már elég fiatal korában, 7-8 évesen megformálódott benne a tudat, hogy nem olyan neműnek kellene lennie, mint az az anyakönyvi kivonatában szerepel. Elmondása szerint az egyik Bond-lány, a hasonló problémái után transzformáción átesett Caroline Cossey történetét olvasva ébredt rá, hogy számára is van lehetőség a változásra.

Mégis egészen 30 éves koráig férfiként élt, és bár versenyzőként igyekezett érzéseit elrejteni a külvilág elől, de óriási dilemmában volt önmagával, és az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatta. Ekkor, 2012-ben döntötte el végül, hogy vállalja a nemátalakító műtétek hosszadalmas procedúráját. „Tudtam, hogy a nemváltás az egyetlen járható út. Vállalnom kellett az elképzelhető legijesztőbb procedúrát, máskülönben sohasem ismerhetem meg az igazi boldogságot és önmagamat” – emlékezett vissza a The Guardiannak nyilatkozva a sikerrel lezajló műtétek sorára.

Két évvel később, már megújult külsővel a versenypályákra is visszatérhetett, amiatt viszont maradt benne aggodalom, hogy a túlnyomórészt férfiakból álló ottani közegben hogyan reagálnak majd az átalakulására.

„Amikor a tükörből visszanéző személy tényleg úgy néz ki, mintha te magad lennél, az nagyon mély érzéseket szabadít fel. Tartottam viszont attól, hogy az emberek nem fognak elfogadni. Féltem, hogy emiatt utálni fogom azt a tevékenységet, amit korábban a legjobban szerettem. Első alkalommal remegve sétáltam be a paddockba” – ecsetelte aggodalmait, amelyek viszont hamar eloszlottak, hiszen kollégái szívélyesen, biztató reakciókkal fogadták.

ESlHPuKWAAACxPq

Charlie Martinnak azóta a karrierjében is sikerült továbblépni, megvetette lábát a sportautók világában, és megfordult már a brit Ginetta GT5 Challenge-ben, majd a Michelin Le Mans Cup, idén pedig, ha egyszer elindul a szezon, a német VLN-ben és annak csúcseseményén, a nürburgringi 24 óráson szerepel majd az Adrenalin Motorsport színeiben egy BMW M240i volánjánál. Élete második nagy célját pedig az autóversenyzésben szeretné elérni: első transznemű versenyzőként rajthoz állni a világ leghíresebb 24 órás erőpróbáján, Le Mans-ban.

„Büszke vagyok rá, hogy az Adrenalinnal versenyezhetek, akik már bizonyítottak ebben a bajnokságban, és az első naptól kezdve nagyon jó közöttünk az összhang. Tökéletes partnerek lesznek az első 24 órás endurance-versenyemhez, ami pedig nagy lépést jelent a célom, a Le Mans-i részvétel felé” – mondta már a Sky Sportsnak Charie Martin, akinek neve a napokban a virtuális versenyzés porondján is feltűnt a Formula-E egy jótékonysági eseményén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: