DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Bolond balesettel kezdődött a Le Mans-i hét

Szerda este rendezték a Le Mans-i 24 órás verseny első időmérőjét, ahol a #7-es Toyota úgy is megszerezte az ideiglenes pole-t, hogy keresztülhajtott az elé kikanyarodó DragonSpeeden.

A rekordot jelentő 62 autóból álló mezőny szerdán hajthatott ki először a 13,6 km hosszú pályára: délután egy négyórás szabadedzéssel kezdtek, majd 22 és 24 óra között, sötétben az első időmérőt is megtartották a háromból.

02519002_308



A várakozásoknak megfelelően a Toyota máris az élre állt, ám csak az egyik: a #7-es autó, amin Kamui Kobayashi, Mike Conway és Jose Maria Lopez osztozik, a japán pilóta által vezetve 3:17,161-es körrel ideiglenesen a pole-ban találta magát. A #8-as gép Fernando Alonsóval, Sebastien Buemivel és Kazuki Nakajimával azonban egyelőre csak a 4. helyre elegendő időt jegyzett, két és fél másodperces lemaradással. Kettőjük közé befért az SMP Racing #17-es és a Rebellion #3-as autója. Az abszolút favoritnak számító Toyota által előrevetített forgatókönyv, miszerint ez a két csapat meg fogja futtatni őket a pole-ért folyó harcban, egyelőre legalábbis nem lett cáfolva, az orosz autó kevesebb mint fél másodpercre maradt el tőlük.

A leggyorsabb japán autó számára azonban nem tervezett szereléssel ért véget a nap és a kvalifikáció: Conway ült a volánnál, amikor összeütközött a #31-es autóval, a DragonSpeed Orecájával. A Ford sikánoknál kicsúszó Roberto Gonzalez a jelek szerint nem figyelt az érkező Toyotára és megpróbált visszahajtani a pályára, az időben reagálni már nem tudó Conway pedig nekicsattant az Oreca elejének, mindkét autón bőséges szerelnivalót hagyva. A brit a sötétséggel és a későn előbukkanó sárga zászlókkal indokolta a balesetet, de a megfigyelők közül sokan a nem elég körültekintő Gonzalezt tartják hibásnak, aki például szolgált a pályára való veszélyes visszatérésre, amely téma a hétvégi F1-es Kanadai Nagydíj legforróbb témája is volt.

Ám ahogy a Toyota az LMP1-ben, úgy a DragonSpeed az LMP2-ben is a kategória legjobb idejével zárta az első kvalifikációt a baleset ellenére is.

A program csütörtökön 19 és 22 órai kezdettel a maradék két időmérővel folytatódik.

 

A kategóriák aktuális listavezetőit az alábbi videó mutatja be:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: