DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

LM24 3. óra: Alonso autóban, óriási GT-csata

Két nagy csatától volt hangos a 2018-as Le Mans-i 24 órás első órája: a két Toyota a győzelemért harcol, miközben a GT-k mezőnye teljesen kiszámíthatatlan – de a Porsche és a Ford fölénye egyértelmű.

Szokatlan módon balesettel kezdődött meg szombat délután három órakor a Le Mans-i 24 órás verseny, a háromszoros győztes Andre Lotterer ugyanis nagyon csúnyán túlvállalta magát az első féktávon, ütközött a DragonSpeed prototípusával és azonnal szerelésre kényszerült. A német és Bruno Senna azóta visszaküzdötte magát az ötödik helyre, s hátrányuk mindössze szűk másfél perc a harmadik pozícióhoz képest, melyet a másik Rebellion és a #17-es SMP adogat kézről kézre. A másik SMP elszállt, az első három óra nagyobb részét a bokszban töltötték, így az sem biztos, hogy Button egyáltalán pályára viheti az autót Le Mans-ban.

Az élen a két Toyota váltja egymást, melyek nem teljesen egy ritmusban teljesítik kiállásaikat miután Alonso és Lopez átvették az autókat négy stint után Buemitől, illetve Conway-től, a különbség szűk öt másodperc a #7-es autót terelgető argentin javára – Alonso 13-ról hozta fel a hátrányt.



Az LMP2-ben komoly fölénnyel vezet a G-Drive #26-osa, melyet a TDS készített fel. A versenyt rosszul kezdte az egység, de Vergne gyorsan visszatért az élre, és kemény tempót diktálva egy perccel is nagyobb előnyben adta át az autót Pizzitolának. Mögöttük jön a #36-os Signatech, míg a legjobb ligier-s (és michelines) egység a némi meglepetésre harmadik helyen száguldó Panis-Barthez autó, a #23-as.

A GTE Pro hat gyártója közül kettő egyértelműen kiemelkedik, a Porsche az első pillanattól kezdve vezet, az üldözőbolyt pedig Fordok és újabb Porschék alkotják. A harmadik legjobb teljesítményt a BMW nyújtja némi meglepetésre, a Corvette-eknek kisebb-nagyobb problémáik vannak, a Ferrari lassú, az Aston Martin pedig egyenesen reménytelen, a két új Vantage AMR inkább az Am élmezőnyével van versenyben, mintsem a riválisokkal.

Az amatőrök között a #77-es Dempsey-Proton Porsche némi lépéselőnyben van az üldözőkhöz képest, melyet a #88-as testvérautó és két Ferrari alkotnak, a #84-es JMW, azaz a címvédő és az #54-es Spirit of Race, melyet a verseny elején Giancarlo Fisichella hozott. A futamot egyébként a #86-os Gulf Porsche kezdte a legjobban, de a tulajdonos (és természetesen úrvezető) Wainwright a második órában a falnak csapta az autót.

Három óra elteltével, legalábbis hivatalosan még mind a 60 autó versenyben van a Le Mans-i 24 óráson.

ÉLŐ közvetítésünk a Le Mans-i 24 órásról itt található.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: