DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WEC

Button: Ez egy más világ, de boldog vagyok

A Formula-1 korábbi brit világbajnoka pályafutása első 24 órás Le Mans-i megmérettetésére készül, és az első teszt eredményét kielégítőnek tartja.

Úgy tűnik, egyre több Formula-1-ből jól ismert pilóta próbálja ki magát más kategóriákban. A 24 órás Le Mans-i viadalra például a legújabb jelentkező az F1 2009-es világbajnoka, Jenson Button, aki Fernando Alonsóhoz hasonlóan szintén egy LMP1-es versenygéppel áll majd rajthoz, ám ő egy privát csapattal. A brit pilóta már részt is vett az első tesztjén, és az SMP istálló 11-es számú versenygépén két orosz pilótával, a korábbi F1-es versenyzővel, Vitalij Petrovval és Mihail Aljosinnal osztozik. Button húsz kört tehetett meg az autóval, és úgy véli, noha számára teljesen ismeretlen volt az autó, az eredményével nem vallott szégyent.

button-lemans-dppi



„Teljesen boldogan zártam az első napomat, noha délelőtt azt érzetem, ez teljesen más világ, és egy olyan autót kell vezetnem, amit nem igazán ismerek. Az első körökben nagyon zavaró volt számomra az autó beállítása, és egy probléma miatt rengeteget vesztegeltünk a garázsban. Ugyanakkor az ebédszünet alatt sikerült több dolgot is beállítani rajta, így a délutáni gyakorláson már minden jobban ment. Sokkal magabiztosabban köröztem, egyre jobban gyorsultam, megtaláltam a féktávokat, így a bizalmam nagyot nőtt az autóval szemben. Ebben a kategóriában rengetegszer kell a gázra lépni, illetve a kanyarokat sem úgy kell bevenni, amihez én korábban hozzá voltam szokva” – jelentette ki az f1i.com portálnak Button.

A korábbi F1-es világbajnok a délutáni időszakban már több kört tudott megtenni, de még így sem annyit, amennyit szeretett volna.

button-petrov-lemans

„Sajnos nem volt elég időnk, ráadásul csak egy szett abroncsot használhattam el, így abban bízok, hogy a mostani adatokat felhasználva a szerdai teszten jóval többet lehetek majd a pályán. Nagyon sokat tanultam ebből a húsz körből, ami kizárólag a tapasztalatszerzésről szólt. Hiába vagy gyors pilóta, ha elindulsz ezen a versenyen, ezt a pályát tisztelned kell. A nap végén már magabiztos voltam, bízom abban, hogy jól szerepelünk majd” – fogalmazott a brit versenyző.

Mindenesetre a győzelemre nem sok esélye van a privát csapatnak, hiszen a teszten például Petrov autózta a legjobb időt (3:21.603), amivel az ötödik helyen végzett, míg a leggyorsabb Alonsótól (Toyota) 2,5 másodpercet kapott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: