DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
WEC

A BMW hétvégén motorsport-történelmet ír

A sorozatgyártásban érkező új BMW 8-as Coupé és a valaha készült legerősebb BMW M modell előfutáraként megépített BMW M8 GTE versenyautó a január 27-én elrajtoló Daytona-i 24-órás megmérettetésen ünnepli világpremierjét.

Elérkezett a pillanat, amelyre a BMW Motorsport népes családja oly régóta vár: hónapokon át tartó intenzív fejlesztőmunka, átfogó tesztelés és részletekbe menő finomhangolás után a vadonatúj BMW M8 GTE versenyautó most hétvégén végre versenypályás világpremierjét ünnepli. A nemzetközi GT versenyosztály új etalonja az IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2018-as szezonnyitó futamán, a január 27-én elrajtoló Daytona-i 24-órás megmérettetésen gurul fel először élesben a rajtrácsra. A megtiszteltetés Bobby Rahal tengerentúli istállójának, a bajor prémiumgyártó színeiben immáron tizedik esztendeje versenyző BMW RLL csapatnak jut, amely rögtön két BMW M8 GTE versenyautóval indul csatába.

bmw-m8-gte-2018-01



„A BMW M8 GTE az egyetlen vadonatúj versenyautó az idei GTLM mezőnyben. Hatalmas potenciált látok a gépben, amely jó eséllyel még a rajt előtti éjszaka is megdolgoztat majd minket, de ennek ellenére mind elégedettek és boldogok vagyunk. A január elején megrendezett, háromnapos szezon előtti teszt az új versenyautók minden átkát ránk hozta, de mindenre fel voltunk készülve. Büszke vagyok rá, hogy idén már a tizedik szezonunkat kezdjük meg a BMW színeiben, az pedig elmondhatatlan megtiszteltetés számunkra, hogy az új BMW M8 GTE versenyautót mi vihetjük először pályára” – nyilatkozta Bobby Rahal, a BMW RLL istálló csapatfőnöke.

A BMW M8 GTE a bajor prémiumgyártó valaha készített legfejlettebb GT versenyautója, amelyet kifejezetten a Le Mans-i 24-órás megmérettetés és a nemzetközi GT versenyosztály járműtechnológiai kritériumai szerint fejlesztettek ki a mérnökök. A BMW M8 GTE bemutatkozása több szempontból is történelmi mérföldkőként szolgál, hiszen a BMW hét év kihagyás után, 2018 júniusában ezzel a géppel tér vissza a legendás Le Mans-i 24-órás futamra, miközben a versenyautó lemezei alatt dolgozó technika számos ponton megegyezik az idén érkező új BMW 8-as Coupé sorozatgyártásban kínált megoldásaival – amely így a lehető legkevesebb kompromisszum és a maximális teljesítmény egyedülálló egységével kecsegtet majd.

A vadonatúj versenyautó világpremiere mellett a BMW RLL csapat az elmúlt évtized legátfogóbb személyi változásaival készül a 2018-as idényre. Az istálló legendás veteránja, az egyesült államokbeli Bill Auberlen, aki több mint négyszáz alkalommal ült be a BMW versenyautóinak volánja mögé, idéntől a BMW Észak-Amerika marketinggel és PR-tevékenységekkel foglalkozó márkanagyköveti székében foglal helyet. Utódja a teljes szezonban a nagy-britanniai Alexander Sims és az egyesült államokbeli Connor De Phillippi párosa lesz, akik Daytonában is pályára gurítják a 25-ös rajtszámmal induló BMW M8 GTE versenyautót. A szezonnyitón még Bill Auberlen is tiszteletét teszi a volán mögött, a csapatot pedig a Német Túraautó Bajnokság (DTM) egyik idei újonca, az osztrák Philipp Eng egészíti ki. A 24-es rajtszámot viselő BMW M8 GTE versenyautó volánja mögé az egyesült államokbeli John Edwards és a finn Jesse Krohn ül be az IMSA WeatherTech SportsCar Championship idei futamain, Daytonában hozzájuk a holland Nick Catsburg és a brazil Augusto Farfus csatlakozik.

„Az elmúlt évek során jó pár BMW versenyautóhoz volt szerencsém, így most is meglehetősen optimista vagyok. A BMW M8 GTE minden téren etalon lett, izgatottan várom a Daytona-i rajtot” – fogalmazott Bill Auberlen, akinek véleményét Alexander Sims és Philipp Eng is osztja. „A BMW M8 GTE egy fantasztikus gép, amellyel a BMW kiaknázta az M6 GT3 versenyautó összes műszaki kiválóságát, miközben a hátrányokat is ledolgozta” – mondta a brit pilóta. „Rendkívül erős szálak kötnek az új versenyautóhoz, hiszen az első naptól kezdve a fejlesztőcsapat tagja vagyok. Remélem, nagyot szól majd a hétvégi premier” – tette hozzá osztrák csapattársa.

bmw-m8-gte-2018-02

„Ez lesz az első versenyem a BMW színeiben. Már alig várom, hogy én is hozzátegyek valamit a BMW RLL csapat kimagasló sikersorozatához” – vette át a szót Connor De Phillippi, Bobby Rahal istállójának négy tavalyi IMSA-futamgyőzelmére és a BMW M6 GTLM versenyautóval bezsebelt háromszoros abszolút második helyezésére utalva. Hiszen miután a 2009 óta eltelt kilenc évben a BMW M3 GT, a BMW Z4 GTLM és a BMW M6 GTLM versenyautókkal 17 abszolút győzelmet és 68 dobogós helyezést nyert el, a BMW RLL csapat az IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2017-es idényének gyártók közötti, csapatok közötti és pilóták közötti pontversenyét is ezüstéremmel zárta.

„Az idei szezon kiváltképp izgalmasnak ígérkezik. Megtiszteltetés számomra, hogy a teljes szezont Jesse-vel karöltve, a Daytona-i 24-órás futamot pedig Augusto és Nicky oldalán versenyezhetem végig” – nyilatkozta a 24-es rajtszámmal induló BMW M8 GTE versenyautó legfiatalabb pilótája, John Edwards. „Még most is sokat tanulunk. Egy vadonatúj versenyautónál rengeteg dolgot kell megoldanunk a sikeres premier előtt, így a szezon előtti hivatalos teszt is erről szólt. De rendkívül magabiztosak és eltökéltek vagyunk” – tette hozzá Jesse Krohn. „Az új technológia tökéletesre hangolása soha nem egyszerű feladat, de a háromnapos teszten mutatott teljesítmény alapján nagyon bizakodó vagyok” – erősítette meg csapattársa gondolatait Nick Catsburg.

A trióhoz Daytonában a Német Túraautó Bajnokság (DTM) egyik legtapasztaltabb pilótája, Augusto Farfus csatlakozik a volán mögött. „A BMW M8 GTE már az első teszteken is lélegzetelállító tempót autózott, így végtelenül motiváltak és összeszedettek vagyunk. A fejlesztést és tesztelést végző csapat számára nagyszerű jutalom lenne egy jó helyezés a szezonnyitón” – mondta a brazil versenyző.

Az IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2018-as idényének megmérettetései:

- 2018. január 27 - 28.: Daytona International Speedway (Daytona Beach)

- 2018. március 17.: Sebring International Raceway (Sebring)

- 2018. április 14.: Long Beach Street Circuit (Long Beach)

- 2018. május 6.: Mid-Ohio Sports Car Course (Lexington)

- 2018. június 2.: Raceway at Belle Isle Park (Detroit)

- 2018. július 1.: Watkins Glen International (Watkins Glen)

- 2018. július 8.: Canadian Tire Motorsport Park (Bowmanville)

- 2018. július 21.: Lime Rock Park (Lakeville)

- 2018. augusztus 5.: Road America (Elkhart Lake)

- 2018. augusztus 19.: VIRginia International Raceway (Alton)

- 2018. szeptember 9.: Mazda Raceway Laguna Seca (Salinas)

- 2018. október 13.: Road Atlanta (Braselton)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: