DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
WEC

A Toyota besöpörte a Le Mans-i tesztnapot

A japán gyártó a lehető legjobban vette a 24 órás főpróbáját: 1-2-3-ban zárták a tesztet, a Porsche hátránya három másodperc volt. A 2-es autó napja különösen problémásan alakult.

Hagyományosan két héttel a Le Mans-i 24 órás verseny előtt, vasárnap tartják a hosszútávú viadal egynapos tesztjét. A kétszer négyórás próbát mind délelőtt, mind délután uralta a Toyota: a japán gyártó TS050 Hybridje mindkét napszakban az első, második és harmadik legjobb időt futotta.

A leggyorsabb köridő a 7-es Toyotához fűződik: a 3:18,132-t teljesítő Kamui Kobayashi a tavalyi pole-pozíciót is túlszárnyalta. Mögötte a 8-as egység, a bajnoki éllovas Nakajima, Buemi és Davidson versenygépe következett, a harmadik helyet pedig a kizárólag 24 óráson indított 9-es autó foglalta el. Mind Jose Maria Lopez, mind Yuji Kunimoto megtette az újoncok számára előírt minimum körszámot, ez az egység járta végig legtöbbször a pályát, 106 alkalommal.



A Porsche csak negyedik-ötödik helyet ért el, 3,380 másodperc hátrányban: ez arra utal, hogy a rivális márkával ellentétben ők nem végeztek kvalifikációs szimulációt. Hartley, Bernhard és Bamber 2-es rajtszámú autója volt a gyorsabb, de ők csupán 74 kört tettek meg, miután orrkúpot és padlót, majd motort kellett cserélniük. Mögöttük zárt 3:22-es körrel a márka 1-es számú autója, amely hivatalosan a 24 órás címvédője, habár a tavalyi stábból egyedül Neel Jani szerepel a legénységben.

Az LMP2-es kategóriában 13 Oreca-karosszériás autó található az első 13 helyen, köztük a Signatech Alpine 35-öse futotta a legjobb kört (Panciatici–Ragues–Negrao), mögötte következett a 24-es Manor, a fedélzeten a 24 óráson debütáló Jean-Eric Vergne-nyel. A 64-es Corvette vitte a GTE Pro kategóriát, mögötte Porschék következtek, a gyári Ferrarik és Fordok csak a lista hátulján kaptak helyet. Pedro Lamy teljesítette a GTE Am legjobb tesztkörét Aston Martinnal. Részletes teszteredmények itt elérhetők.

Az események egy hét elteltével, június 12-én, hétfőn folytatódnak: aznap kezdődnek a 24 órás szabadedzései.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: